Böcker vi inte visste fanns

Tanken på alla hyllmeter av okända böcker och skrifter som finns i KB:s två underjordiska magasin är fantastisk, svindlande och smått överväldigande. Som nytillkommen bibliotekarie på bevarandeenheten gavs jag en väl avgränsad ingång till samlingarna via uppordningen av Hubert Johanssons boktryck 288 Jo 1 på cirka 300 volymer. Hubert Johansson drev Björkmans tryckeri under 40 år och förlänades 1959 titeln Kungl. Hovboktryckare för att ”starkt bidragit till att höja reklamens och formgivningens kvalitet i Sverige.” Han ville från början verka som fri konstnär och var tillsammans med sin fru galleristen Anne-Charlotte en passionerad konstälskare, vilket avspeglas i tryckproduktionen och dess estetiska utformning. Tryckalstren är resultaten av både hans egen hand och anlitade kända formgivare som Olle Eksell. Merparten av samlingen består av småtryck från Björkmans med allt från konstkataloger, tidskrifter om boktryckeri, kabelkrönikor, vinetiketter och reklamblad för antidepressiva medel till skrönor och obskyra diktsamlingar. Här fann jag följande pärlor:

Loulou    Lou2 1946

Obehagliga författare 1953
Författaren skriver i förordet: ”Obehagliga författare är en liten bok om stora författare, vilkas respektive ”obehaglighet” kan definieras, förklaras och vederläggas på olika sätt i varje särskilt fall.”

Dubbelkrut    Krut2 1956
Som kontrast till Birger Vikströms tokiga teckningar har formgivaren Hubert här valt det mest klassiska typsnittet, renässansantikvan Garamond.

Bibliofilen 1962
Detta inslagna lilla poême är skriven av den legendariske bokvårdschefen på KB, Sten Gabriel Lindberg, som liknar boken vid en åtråvärd, nyckfull kvinna – Med ett glim vill hon rimma hans vers och får fatt i hans plym.

Karl Bertil 1964
Björkmans fick under många år trycka Wahlströms & Widstrands julhälsningar. En av dem, som har blivit en televisionsklassiker varje jul, är Tage Danielssons Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton med illustrationer av Per Åhlin.

Picasso 1966
Som ”Arne och Hubert” tecknade sig dessa goda vänner som gemensamma förläggare till en spektakulär edition av Picassos 1945 utgivna Le désir attrapé par la queu, Åtrån fångad i svansen. 32 opaginerade sidor på ljusgult papper.

järtecken     järtecken2 1973
Boken inleds med dessa vackra rader:

En flicka är en ros.
Vargen är ett djur.
Värmland är ett landskap.
Döden är oundviklig.

Cannes    cannes2
De svenska filmerna som presenterades på Cannesfestivalen 1973

Falskspelare    Porträtt
Detta märkliga, illrosa häfte saknar uppgifter om tryckår men är ”utgifven af H. & J. Observatörer från härvarande Herr Björkmans Tryckeri”. Observera: ”Inga romaner. Sanningsenligt tecknadt. Kännes nog igen.”

Litteratur: Lindberg, Sten G., Hubert Johansson: konstförvant och hovboktryckare (Biblis 1991).

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.