Hundtidningarnas titlar sötchockar bibliotekarien

Fy hundan så många hundtidningar det finns och fy hundan så charmiga titlar de har sen.

Småfranskan, Dalmatiner-Kuriren, Papillon-posten – en bara smälter för titlar som dessa. För att inte tala om Coton-Skvallret – hundtryckets svar på skvallerpressens Hänt Extra? Namn som klingar så sympatiskt att man förstår att de är valda med både kärlek och omsorg. Ja, att hunden är människans bästa vän går igen ända in i trycket.

Vad jag sett i mitt möte med hundtidningarna är att många av dem  plockat inspirationen till sina titlar från dagstidningsvärlden. En stor skara har hundrasens namn följt av nytt, bladet, posten eller kuriren. Dagstidningsfenomenet verkar vara poppis bland sällskapsdjurs-trycket och framförallt hundtidningarna. För inte har vi väl stött på titlar som Älgposten eller Inredningskuriren? Men Korvkuriren och Marsvinsmagazinet finns.

 

Kuriren och Bladet

Hundar-kuriren

 

Hundar-bladet1

Bladen för bullmastiff, petit basset griffon vendéen och chihuahua

Nytt och Posten

Hundar-nytt

Nyheter från klubbarna för basset, amerikansk cocker cirkel och pudel

Hundar-posten

Tryck från klubbarna för australisk terrier, norwichterrier och papillon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bara så oemotståndliga

småfranska-bulldogg

Medlemsblad från klubben för fransk bulldog.

Charmören

Medlemstidning från flat-coated retrieverklubben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En gammal goding

 

Medlemsblad för raserna mudi, puli och pumi.Utgiven mellan 1987-1997

Medlemsblad för raserna mudi, puli och pumi.Utgiven mellan 1987-1997

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Med hundtidningar menar vi de seriella skrifter som hundklubbarna och hundsällskapen ger ut om just sin specifika ras. De refererar från mästerskap och utställningar och tar upp allt från artiklar om hundpsykologer till avmaskning och läsarbilder på egna hunden såklart.

Det finns 199 stycken ”levande” hundtidningar på KB idag. Här  på enheten sorterar vi, exemplarregistrerar, reklamerar och kapslar alla dessa, gör trycket redo för lånehantering och förvaring i magasin. Vilken aha-upplevelse det är att upptäcka hur många hundraser det finns.

Och vad vi som jobbar i tidskriftsflödet här på KB lär oss en massa. Tänk, bara idag har jag lärt mig namnet på minst tre hundraser: kuvasz, lagotto, rhodesian ridgeback och att raserna mudi puli och pumi är ungerska. Vem vet kanske är det här bibliotekariekunskaper att plocka fram och briljera ett framtida parti TP med? Och en helt vanlig och allmänbildande arbetsdag när man är bibliotekarie på Enheten för bevarande och nybindning. Här möter vi verkligen bredden i det svenska trycket. Gammalt som nytt, rariteter som pliktexemplar.

Slutligen, hör upp alla hundvänner och ta en titt i KB:s katalog Regina. Kanske finns de nummer KB saknar i just ditt källarförråd. Kanske kan just du göra en viktig insats för kulturarvet. Rödmarkeringen i bilden nedan visar hur det syns i katalogposten vilka nummer som saknas. Om 500 år kanske just dessa hundtidningar kan ge forskarna viktiga data om dig och mig och den tid som är vår – sådan herre sådan hund heter det ju.

 

Regina-dalmatiner

 

Ni som tycker att andra djur än hunden är människans bästa vän, misströsta inte. Vi har förstås läsning för er också. I alla fall för kattvänner och för fiskvänner. Och ett medskick till alla, kom ihåg att det är hundtidskrifter vi tycker om inte hundöron – varken i böcker eller tidskrifter.

Det här inlägget postades i Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.