KB firar Hobbit Day och bjuder en hobbit på visning i samlingarna

Den 22 september firar vi Hobbitdagen på KB!

Dagen firas till minne av J.R.R. Tolkiens mest kända hobbitar som faktiskt delar födelsedag; Bilbo och hans 78 år yngre systerson Frodo, båda hjältar i var sitt storslaget litterärt äventyr, Hobbiten och Härskarringen.

Tolkiens böcker är sedan mitten av förra seklet goda kamrater till generationer av läsare men genom de senaste årens filmer har Tolkiens värld blivit allmängods. Sauron, Smaug, Gandalf, Aragorn – vem känner inte till dem? Men orcher, trollkarlar, alver och dvärgar står sig slätt mot de små hobbitarna som med sin kärlek till det enkla i tillvaron – hemmet, god mat och dryck, kamratskap och mod har vunnit våra hjärtan.

Faktum är att en hobbit skulle känna sig rätt hemma i de underjordiska bokmagasinen i KB. Lite större och mindre gemytliga än en hobbithåla förstås men ändå väldigt trivsamma. Vi måste förstås planera in vår rundvandring i samlingarna mellan två måltider, hobbitar äter ju ofta och gärna. Och anpassa visningen efter hobbitars intressen, för även om de är mycket uthålliga så är de ju också väldigt små…

Hobbitar och Fylke

Vi börjar vår visning närmast hemmet. Den första utgåvan av Bilbo/Hobbiten är en raritet på KB – Hompen heter den och återfinns i den svenska raritetssamlingen. I KB:s samlingar finns en mängd material av och om Tolkien, både som tryck och som ljud och bild.

HobbitHompenHobbitVildmarken

Fyrverkerier

Hobbitar ställer gärna till med fest och då är ett ståtligt fyrverkeri ett välkommet inslag. Vår hobbit kommer alldeles säkert att fastna för Flobecks omfattande och rikt illustrerade lärobok i fyrverkerikonst från 1819 där man till och med får lära sig om vattenfyrverkerier:

Flobeck, Praktisk lärobok i fyrverkeri konsten af Zach. Flobeck. Lund 1819. Tryckt uti Berlingska boktryckeriet. På författarens eget förlag.

HobbitFyrverkeri6HobbitFyrverkeri1HobbitFyrverkeri2   HobbitFyrverkeri4 HobbitFyrverkeri5

 

 

HobbitFyrverkeri3

 

 

 

 

Tobak

HobbitTobakGamle Toby är som bekant alla hobbitars favorittobak. En odlingsintresserad hobbit vill givetvis studera Robergs handledning med pedagogiska bilder och handfasta tips anno 1724. Studien av tobaksblomman är ett konstverk i sig:

Roberg, Om nicotiana ellr tobak des skapnad, ansning och nytta., 1724

 

 

Öl

HobbitÖl3Det är på sin plats att påminna om att en halv pint öl är lagom för en hobbit, åtminstone i stöten. Nu tillåter vi ingen alkohol, eller dryck överhuvudtaget, i magasinen men ölbryggeriet hemma i Fylke tål i alla fall att i teorin jämföras med tillredningen som beskrivs i Halenius gedigna skrift som finns i många upplagor, här från 1762:

Halenius, Utrönte hushålls påminnelser, huru man utaf en tunna malt må kunna tilreda 80 kannor öl, utom 40 kannor swagdricka, och utur en tunna säd twinga 18 til 20 kannor brännewin, med lös panna och i mindre werk, den del af mina älskade landsmän : til tjenst, som antingen sielfwa förglömt, eller nu först skulle åstunda den wetenskap utöfwa. =Anon.= På mångas begäran å nyo uplagde i Norrköping, hos Johan Edman, 1762.

 Drakar

289 Pr 2 1 2 DetaljJo, de finns på KB också. Just den här draken som figurerar på ett 1500-talsband dekorerat med en vacker nederländsk ekollonplatta påminner alltför mycket om den grymme Smaug så vi gör en snabb sorti och släpper ut den lille hobbiten i grönskan i Humlegården.

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till KB firar Hobbit Day och bjuder en hobbit på visning i samlingarna

  1. Nina skriver:

    Åååh, jag älskar det här inlägget. Vad fina ni är 🙂

  2. Emma skriver:

    Fantastiskt!

  3. Anne Murray skriver:

    Jättekul referenser och id’e

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.