Berättelser från Raritetskammaren – bland drakar och ekollon

RaritetskammarenBerättelser2– Jag letar i Raritetskammaren!

Medarbetare som har anställts på KB under de senaste två decennierna får något längtansfullt i blicken när denna mytomspunna källarlokal kommer på tal. Raritetskammaren som inrättades av Sten G. Lindberg i slutet av 1950-talet finns nämligen inte mer. Dess saga tog slut när KB fick sina förträffliga klimatiserade och säkra underjordiska bokmagasin, under gräsmattor och statyer i Humlegården. Samlingarna i Raritetskammaren har flyttats ned till de nya magasinen. Men av tradition hänvisas det fortfarande till den tid (1870-1990-tal) då de förvarades i den byggnad i Humlegården som idag hyser kontor och publika utrymmen.

I Raritetskammaren fanns äldre svenskt tryck, rariteter, inkunabler och praktfulla böcker från hela världen. Böckerna numrerades efter hur de stod uppställda så med hjälp av boksignum och lite fantasi kan man skapa sig en bild av hur det såg ut i den mytomspunna kammaren. Närmast mitt bokhjärta finns en bandhistorisk svit som fortfarande går under namnet ”Praktsamlingsutställningen i Raritetskammaren”. Här är berättelsen om hur drakar och ekollon tog sin naturliga plats som de två första volymerna i denna praktfulla samling.

289 Pr 2 1 1 Rygg

289 Pr 2 1 1 Frampärm1289 Pr 2 1 1 Bakpärm289 Pr 2 1 1 Detalj289 Pr 2 1 1 Framsnitt 289 Pr 2/1:1 Druthmar

289 Pr 2 1 2 Rygg

289 Pr 2 1 2 Bakpärm289 Pr 2 1 2 Frampärm289 Pr 2 1 2 Detalj 289 Pr 2/1:2 Isidorus av Sevilla

 

Till samlingen hör en prydligt maskinskriven katalog, förtecknad av Karin Wijkström. Den berättar att hyllorna är numrerade 1-14 och på varje hylla är böckerna numrerade från 1-. De första historiska bokbanden på hylla 1 är:

289 Pr 2/1:1 Druthmar, Christian, In Evangelium Matthæi expositio, per Menradum Moltherum restituta …,  Haganoæ, 1530.

289 Pr 2/1:2 Isidorus av Sevilla, De summo bono lib. Ill. Iam primum… repurgati studio ac labore Ioannis Aleaume.,  Parisiis, 1538.

Banden är nederländska, från 1500-talets första hälft, och dekorerade med en så kallad ekollonplatta. Ekollon och ekblad må vara dekorativa element men det är de små drakarna som har intagit de yttre bårderna på fram- och bakpärmar som stjäl föreställningen!

Vill du ta en titt in i Raritetskammaren? SVT:s Öppet arkiv har möjliggjort en tidsresa med dokumentären Där tryckt och otryckt vilar tryggt från 1975.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Berättelser från Raritetskammaren – bland drakar och ekollon

 1. Pingback: Hobbit Day at the National Library | Om samlingar och bevarande

 2. Patrik Karlsson skriver:

  Hej! Jag såg en dokumentär på tv om märkliga träd i världen.
  Jag noterade en saga om drakar som blev välsignade utav gud eller någon sorts gud.
  För att visa att de var välsignade fick drakarna två ekollon var, men människorna fick för sig att de var riktigt onda och sköt därför pilar efter dem. En utav drakarna dog och det sägs att man fortfarande kan se drakens huvud synas i trädet.Dvs en ek.
  Finns denna saga att få tag i bokform? Med vänlig hälsning Patrik Karlsson.

  • Linda Sörensen skriver:

   Hej Patrik!

   Jag har dessvärre inte lyckats lokalisera den aktuella sagan, kanske någon i läsekretsen har svaret?
   I KB:s samlingar finns mycket att läsa om drakar, här är några tips!

   Hälsningar Linda Sörensen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.