Månadens skadade bok #8

En välskött bok, hanterad med varsamhet och förvarad i rätt miljö, håller för många års användning. Men så går det inte alltid till. I den här serien lyfter vi fram och diskuterar olika skador på böcker, varför de uppstått och vad de innebär. En för varje månad, hämtade ur våra samlingar.

Foliant

Augusti 2015 – Dålig förvaring del I

En god förvaring är A och O i biblioteken och arkiven för att böcker ska hålla och fortsatt kunna användas. Att böcker slits i olika grad under användning kan man förvänta sig, även om det finns gränser för vad som är acceptabelt slitage och vad som kan klassas som vårdslöst eller onödigt. Det finns däremot ingen bra anledning till att böckernas kondition ska försämras på grund av undermålig förvaring. Att faktorer som klimat och ljus spelar en avgörande roll känner vi till sedan tidigare. Men sen då? Det är inte alltid helt lätt att veta i förväg vad som kan komma att ske när böckerna väl har  ställts upp på sina hyllor. Vi ska titta närmare på ett konkret exempel.

En foliant är enkelt förklarat en bok av stort format. Just den variant vi ser på bilden kallar vi för liggfol., eftersom den måste förvaras liggande för att inte dras isär av sin egen tyngd. De är inte alltid lätta att hantera och även om det ofta handlar om välbundna böcker kräver de en hel del försiktighet när man handskas med dem. Stora tunga böcker mår alltså bäst av att förvaras liggande för att de ska hålla formen. Det som har hänt med boken på bilden är att pärmen har slagit sig. Detta händer inte när en bok står inställd mellan andra böcker på en full hyllrad eftersom de hjälper varandra att hålla formen. En liggande bok har däremot inget som stoppar frampärmen från att deformeras. I det här fallet har omslaget (av pergamentet) på boken dragit ihop sig, gjort pärmen skev och ett allvarligt problem har uppstått. Om man försöker stänga pärmen (som invändigt består av papp) helt finns det en risk för att påfrestningen i ryggen blir för stor och att ryggen då spricker. Om pärmen hade varit i trä hade den möjligen hunnit spricka innan ryggen.

Att se över glappen i hyllorna kan vara en god idé. Böcker bör varken ställas för tätt eller med för mycket mellanrum. Med hjälp av bra bokstöd hålls de flesta stående böcker i schack. Den som plockar ut en hel hyllrad med böcker, framför allt äldre material, och sedan ställer tillbaka alla böcker på samma plats igen kommer att märka att det det inte är lika lätt att få in dem igen. De har i första hand fyllts med mer luft och ”svällt” upp men över tid kan de också deformeras då pärmarna slår sig. Liggfol kräver lite större insatser än de mindre böckerna. Att låta tillverka kapslar eller boklådor är ett säkert sätt att undvika deformering, så länge de är stadiga nog. Större bokband har historisk sett använt sig av metallspännen eller band som knyts vid framsnittet. Många gånger har de tyvärr redan gått sönder eller är för sköra att använda. Man kan ibland också finna yttre omslag av ren kartong med snören vid framsnittet, likt ett skyddsomslag.


Boken på bilden finns i Roggebiblioteket:

Theatrvm orbis terrarvm, sive, atlas novvs. pars tertia.,vol III, Gvil. et Ioannis Blaev, Amserdami 1645
 
Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.