Björkmans arkiv – bokslut

Uppordningen av Björkmans tryckeriarkiv har varit en av KB:s bevarandeaktiviteter det senaste året och nu är arbetet klart!

Samlingen ger en beskrivning av hela tryckprocessen hos en hovboktryckare från 1950- till 1980-talet, trycksaker som enkla kölappar från myndigheter samsas med exklusiva konstkataloger. Projektet började med elva dammiga gigantiska lådor, till brädden fyllda med smutsiga kuvert, det tog oss vidare till uppackningsrummet där vi byggde upp arbetsstationer för dammsugning, sortering och kapsling och fick anledning att fundera över lämpliga arbetsmetoder, lämningar och ingångar till samlingen. Ett av de mest givande inslagen i arbetet var när två tidigare anställda på Björkmans som hade läst om vårt arbete, kom på besök till KB och bidrog med tekniska detaljer och anekdoter om arbetet på tryckeriet.

Nu gör vi bokslut över Björkmans arkiv och hoppas att forskarvärlden kommer att visa stort intresse för samlingen i framtiden!

Läs mer om samlingen i siffror och år och ta del av ett smakprov från det gedigna tillhörande registret:

Samlingen i siffror

kuvert

21 892 kuvert

... kapslar

1 266 kapslar

...kapslar

Register i 20 kapslar

89 hyllmeter

89 hyllmeter

 

 

 

 

 

21 892 orderkuvert har sorterats i kronologisk ordning och samlats i 1 266 kapslar (som märkts med lika många etiketter). Utöver dessa fyller registren sammanlagt 20 kapslar. Samlingens omfång är 89 hyllmeter.

 

 


Årgångar av beställningar

 • 1954-1958 (komplett)
 • 1959 (mindre luckor)
 • 1960-1964 (komplett)
 • 1965 (mindre luckor)
 • 1966-1969 (komplett)
 • 1970 (större luckor)
 • 1971-1981 saknas
 • 1982 (större luckor)
 • 1983 (större luckor)
 • 1984 (endast enstaka nummer)
 • 1985 (större luckor)
 • 1986 (mindre luckor)
 • 1987-1989 (komplett)

Beställarregister

RegisterkortKB

I slutfasen av uppordningsarbetet hittade vi en låda med registerkort som bildar ett register över alla beställare till Björkmans tryckeri. Korten mäter 297 x 252 mm och är ca 850 till antalet. De är alfabetiskt ordnade. Alla större beställare har egna kort medan mindre beställare delar kort i en stor avdelning ”Diverse A-Ö”.

Etikett till KB:s samling av Tidningsurklipp, TU. Tryck: Björkmans

Etikett till KB:s samling av tidningsurklipp, TU. Tryck: Björkmans

Som exempel kan nämnas att KB var en flitig beställare mellan åren 1963-1981 och har hela fyra registerkort. Bland KB:s beställningar finns utställningskataloger, inbjudningskort, exlibris och etiketter. Korten ger direkt hänvisning till rätt år och orderkuvert och digitaliserade skulle de vara en ovärderlig ingång till samlingen.

 

 

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.