Robinsonader

Följ med ned i underjorden för att titta på en märklig specialsamling! Flera hyllmeter fylls oväntat av robinsonader. En robinsonad är ett skönlitterärt verk om någon som hamnar i en öde civilisation och tvingas att hitta på sätt att överleva. Genren är döpt efter Daniel Defoes ”Robinson Kruse”. William Goldings ”Flugornas herre” kan kallas för en robinsonad, men också  tv-serien ”Lost”. Rätt mycket av populärkulturens dna kan härledas till Kruse & Fredag.

kruse-1

Att KB har 200 volymer på detta tema beror på att bibliotekarien Johan August Ahlstrand (1822-1896) donerade sin samling till KB. Ahlstrand arbetade på KB mellan 1848-78, men han arbetade också på Vetenskapsakademin. Förutom robinsonaderna har han efterlämnat en samling med tidskriftsutklipp till KB.

kruse-3

En andra upplaga av Defoes ”Robinson Kruse” från 1709 finns i samlingen. Här finns även ”Den Svenske Robinson eller Gustav Landkrons vanhæld-fulde levnet og skiæbnes fortællelse” från 1757, ”Den Tyrkiske Robinson eller Prinds Eberards af Westphalen, Eleonores og Zulimas Kierligheds- og Levnets-Beskrivelse” från 1750. En populär variant var Johann David Wyss’ ”Der Schweizerische Robinson” från 1821. Vidare Amalie Shoppes ”Robinson in Australien: ein Lehr- und Lesebuch für gute Kinder” från 1843 samt Natalie Woillez’ ”Emma, der weibliche Robinson” från 1837. Jo, alla möjliga varianter finns!

kruse-5

Merparten av samlingen är från 1800-talet, men 42 titlar är från 1700-talet. Två verk är från 1600-talet, Henry Nevilles ”The isle of Pines” i två tyska utgåvor från 1688. Nevilles bok räknas som den första robinsonaden!

kruse-2

Samlingen var omskriven i Svenska dagbladet 1936 och på 1980-talet fick KB ett nyfiket brev från Internationale Jugendbibliothek i München som också har en liknande samling. Annars lever den ett anonymt liv i underjorden.

kruse-4b

Varför samlade Ahlstrand så många böcker på ett och samma tema? Var det de praktiska överlevnadsproblemen som intresserade Ahlstrand, som arbetade på Vetenskapsakademin, eller var det ren och skär verklighetsflykt för en statstjänsteman? Vad hade han tyckt om ”Expedition Robinson”?

På vägen upp ur magasinen funderar jag också på samlandet i sig. Ahlstrands samlarmani är otidsenlig i en värld då allt streamas eller finns som ettor och nollor i ett fjärran moln. Mina amatöranalyser kommer inte längre för på mitt skrivbord (och på vagnar och på väntehyllor) finns högar med nyinkommet material som måste tämjas – KB:s egen lagstadgade samlarmani lever och frodas.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.