Olle Eksells kriminella teckningar

Olle Eksell var en firad grafisk formgivare och illustratör. När jag bläddrade i den nya biografin ”Olle Eksell – Javisst!” så stod det lite om hans arbete som omslagsillustratör. Bokens exempel fick mig att börja leta efter andra och det ledde mig till den kortlivade tidskriften Världsdeckaren (1953-1955) som innehöll deckarnoveller.

e-1   e-2

Eksells bidrag har alla en lekfullhet. I biografin så framkommer det att dessa brödjobb ibland gjordes i all hast. Må så vara. Så här långt efteråt är det de geniala omslagen som gör Världsdeckaren minnesvärd, inte innehållet. Det är en påminnelse att det insamlade kulturarvet kan bli intressant av olika anledningar långt i efterhand.

e-3   e-4

Genomgående är alla omslagsillustrationerna humoristiska. Hur blodiga och allvarliga är inte omslagen till dagens deckare i en jämförelse? Genren i sig är nog blodtörstigare, men den tas nog på mer blodigt allvar också. Det där får litteraturvetaren ge svar på.

e-5   e-6

Om nu litteraturvetaren skulle beställa upp Världsdeckaren ur magasinen så blir KB:s dåtida förvaringslösning problematisk. Alla årets nummer har bundits samman och med elva-tolv nr per volym blir det en stor och klumpig koloss att hantera. Som dömd att att rasa ihop.

e-7

Allt man kan vilja veta om Olle Eksell finns här: http://www.olleeksell.se/sv/

Fotnot: Eksell har gjort omslagen till nr 1-7/1952 och 1/1953.

 

Det här inlägget postades i Bevarande, Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.