Pippi – en välbevarad 70-åring?

I år är det 70 år sedan Pippi Långstrump gavs ut för första gången och trots att boken kom ut först på senhösten, närmare bestämt i november, 1945 så firas Pippis födelsedag redan den 21:a maj, då Astrid Lindgrens dotter, Karin fick den färdiga boken i födelsedagspresent. Astrid Lindgren hade skickat in manuskriptet till Rabén och Sjögrens barnbokstävling där Pippi vann och blev sedermera utgiven.

I Kungl. bibliotekets samlingar finns det 5 exemplar av den första utgåvan, varav fyra kommer från Astrid Lindgrensamlingen och ett är inkommet med den vanliga pliktleveransen från tryckeriet, som en barnbok bland alla andra utgivna den hösten.

Att den litterära figuren Pippi är evigt ung med en till synes outtömlig charm vet vi nog, Pippi Långstrump har trots allt publicerats på 46 språk och kom med en uppmärksammad nyutgåva bara i förra månaden och inte så mycket behöver sägas därom, men vi på bevarande är mer intresserade av hur har den fysiska boken klarat tidens tand? Det där första exet som slank in med plikten 1945?

Man kan nu varken låna eller beställa den första utgåvan av Pippi Långstrump (även om den 2:a utgåvan, från 1946 går att få upp till påseende, om man känner sig så hågad), den är klassad som känsligt material och spärrad sen ca 10 år tillbaka, men innan dess kunde ju både professorer och allmänne man beställa upp och bläddra av hjärtans lust så lite nötning har den nog känt av.

Tillståndsrapport

Pippi Långstrump står i en kapsel bland de andra Lindgrenböckerna i avdelningen Svenska Samlingen, Undervisning, Barnböcker, i KBs magasin. Att Pippi står under undervisning är nog något som skulle oroat de kritiker som anklagade henne för skadlig inverkan på barnuppfostran då det begav sig.

foto: Josefin Bergmark-Jimenez för KB

Hylla med Astrid Lindgens böcker, Pippi Långstrump står i mitten i en kapsel, mellan Mästerdetektiven Blomkvist och den första tyska översättningen av Pippi.

foto: Josefin Bergmark-Jimenez

Astrid Lindgren, Pippi Långstrump

Hon är inte direkt så stur Pippi, så på ett eller annat sätt fungerade väl de där krumelurpillrena, närmare bestämt bara 16 cm hög och 11 bred, och inte tjockare än knappt två cm.

Boken är bunden i förlagsband med grågrön klotrygg och omslagsillustration av Ingrid Vang Nyman och ser ut att smälta in ganska bra med de samtida böckerna. På ryggen högst upp sitter KB:s kronmärke i guld. Förutom lite slitage på baksidan och ett par mindre skador vid hörnen, där pappen kommit fram och börjat dela sig, är pärmarna i gott skick.

Inlagan består av sex lägg häftade på två metallklamrar, som man kan se i mitten av varje lägg när boken öppnas. Inuti den kan man se vissa tecken till åldrande. Sidorna har börjat anta den mörkt gula färg som associeras med gamla böcker och beror på syra nerbrytning i papper med hög ligninhalt. På grund av detta har pappret börjat bli allt skörare och mer känsligt för hantering, framförallt den typ av skador som kan uppstå vid oförsiktigt bläddrande eller hantering. Den här typen av processer accelereras inte bara av ovarsam hantering, utan kan även förvärras av för mycket ljus och fukt så en skyddad kapsel är idealisk förvaring.

 

foto: Josefin Bergmark-Jimenez

Detaljbilder på två stukade hörn och metallklamrarna som är synliga nere i falsen.

 

Så trots att man får vara mycket försiktigt när man öppnar boken är det annars prima liv, hade du själv bara legat i mörkret i klimatkontrollerad miljö i en syrafri kapsel hade du nog också varit rätt fräsch vid 70, annat kan inte sägas.

 

Är det föresten någon som minns de andra vinnarna i Rabén och Sjögrens barnbokstävling: Stina och Lars på vandring, författare: Hans Peterson, Buam Bu, trollet som inte fanns av Vera Källblom och Murre av Martin Nylund?

 

(Astrid Lindgren har för övrigt 4375 poster i KB:s katalog Regina, det ni)

 

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.