Månadens skadade bok #1

En välskött bok, hanterad med varsamhet och förvarad i rätt miljö, håller för många års användning. Men så går det inte alltid till. I den här serien lyfter vi fram och diskuterar olika skador på böcker, varför de uppstått och vad de innebär. En för varje månad, hämtade ur våra samlingar.

Skadad bok, Pekfingerskada

Januari 2015 – Pekfingerskada

Vem har inte tagit ner en bok från en hylla genom att dra i den övre delen av bokryggen? Det är ett inbjudande handgrepp som tyvärr leder till en av de vanligaste skadorna bland böcker: pekfingerskadan. Bokryggar, både fasta (nedlimmade) och lösa ryggar, är inte skapta för hantering annat än till bokens öppning och stängning.

Det finns lyckligvis andra, säkrare, tillvägagångssätt för att ta ut en bok ur en hylla. En lösning är att putta in de omringande böckerna för att kunna ta ett stadigt grepp om den önskade boken. Finns det gott om utrymme ovanför och bakom boken kan man med handen trycka ut den en bit.

Ofta uppkommer den här typen av skada hos böcker som står eller har stått högt placerade och varit svåra att nå. Att ta hjälp av en stadig pall eller en stege är i sådana situationer säkrare både för boken och för oss.


Boken på bilden finns i Roggebiblioteket och i Libris:

Handbook, ther vthi är författadt, huruledes gudztiensten, medh christelighe ceremonier och kyrkiosedher, vthi wåra swenska församblingar skal bliffua hållin och förhandladt.

 

 

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.