Spartips för hipsters och andra – odla eget saffran

Möda flitJanuari igen och plånboken gapar tom hos många. Oxmånad. Tidningarna vimlar av spartips om matlådor, kollektivt resande och inköp som får vänta till bättre dagar. Och ärligt talat, visst inser vi att det är bättre att tömma frysen än att storhandla en extra gång, att vi egentligen inte sparar några pengar på att köpa tröjan som nu är reanedsatt till 399 kr. Men var finns utmaningen i dessa tips, undrar jag, till en nation som redan gör egen müsli, stoppar korv och stickar strumpor. Kan man inte tänka proaktivt och spara till nästa jul redan nu? Varför inte odla eget saffran! En utmaning för hipsters och andra hugade, och det finns riktigt gamla och gedigna tips att luta sig emot, exempelvis i KB:s boksamling.

Året var 1731 när Johan Kammecker gav ut sin handledning i trädgårdskonst, med den uttömmande titeln: En til sitt kära fäderneslandz tienst och nytta utgifwen trägårdz-man,  hwarutinnan afhandlas trä-gårdars och der til hörande wetenskaper, med åtskillige plantatier af trän, som walnötter, kastanier, &c. färgegräs som safflower, voad, : &c. med annat som lacritzer och saffran &c. Jämte en bifogat köke- och krydde-gård om allehanda wäxter huru the böra såås, uti hwad jordmon, teken, ny eller nedan, med mera. Grundat uppå goda philosophiska principier och sielfwa praxin. : Och utzirat med skiöna koppar-stycken. Af J.L. Kammecker. Stockholm, tryckt hos Benjamin G. Schneider.,  Stockholm, 1731

Kammecker titel

Från sidan 225 och framåt finns goda råd om saffransodling. Gör som Kammecker, lita till din curiosite, undersök ditt climat och cultivera!

Om saffran

Här finns mer information om att odla saffran.

Du hänger väl med i de senaste odlingstrenderna – odling i staden, i pallkragar, på balkongen och på köksbänken, ekologiskt och proteinrikt? Du hittar böcker om allt detta på KB.

Till sist fler spartips ur KB:s boksamling om det där med saffran och pallkragar verkar för komplicerat. Snart är det februari!

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.