Att bevara tacksamhet

Man skulle kunna kalla hyllningsadressen för grattis- eller tackkortets Rolls-Royce. Den har genom tiderna använts som tacksägelse och hyllning vid födelsedagar, jubileer och festliga tillställningar. Oftast liknar hyllningsadressen ett väldigt tunt skinnband, gärna rikt dekorerat eller förgyllt. Inuti uppslaget finns plats för ett eller två ark av papper eller pergament på vilka text, guld och illuminationer uttrycker den vördnad som anses passande för det givna tillfället. Utseende och teknik kan såklart variera. Då och då tillkommer sidenband, tofsar osv. Ibland behövs mer än två sidor för att uttrycka givarens tacksamhet.

Mycket tid och stor yrkesskicklighet läggs ner på att tillverka de pråligare hyllningsadresserna. Bokbindare, kalligrafer, illuminatörer och förgyllare bidrar alla med sitt kunnande och handlag. Till skillnad mot att inhandla en gå-bort-present i sista minuten kräver en hyllningsadress alltså lite mer tid och planering för att bli verklighet.

Förhoppningsvis uppmanar denna bredd av hantverksformer till ett varsamt hanterande av hyllningsadresserna. Men ibland är det inte själva hanteringen utan föremålets konstruktion som leder till dess förfall. På detta fann jag ett exempel hos Strängnäs Stift, som är våra (Roggebibliotekets) grannar i Strängnäs.

hyllningsadress1hyllningsadress4

Biskop Uddo Lechard Ullman uppvaktades på sin 90-årsdag 1927 av sina kollegor med en flersidig hyllningsadress. Den vackert dekorerade förstasidan med sina illuminationer följs av tre sidor som räknar upp namnen på de personer som verkar inom stiftets alla olika kontrakt. Alla fyra sidor är av pergament. Även om själva omslagets status är väldigt god har det första arket lossnat och ark nummer fyra är även det på väg att lösgöra sig. Arken har varit delvis nedklistrade mot den grå pappen. Den vita tejpen som syns på bilderna har förankrat arkens kanter, spår av tejp kan även ses på arkens baksidor. Vad är det då som har hänt?

hyllningsadress2 hyllningsadress3

Pergament krymper med tiden om det inte förvaras under rätt förhållanden. Detta syns på pergamentklädda böcker som befunnit sig i ett för torrt eller varierande klimat, där pärmarna som konsekvens har fått en konkav form. Arket i hyllningsadressen är endast förankrat med ett adhesiv (lim, klister…). Till skillnad mot ett bokomslag finns inga inslag eller stygn som ytterligare hjälper pergamentet att hålla sig kvar på sin plats. När arket i adressen krymper sliter det sig helt enkelt loss från det bindemedel som håller det fast.

Att nu låta de hoprullade arket ligga kvar i omslaget skulle kunna orsaka märken i skinnet eller nöta bort text och färg. För att förhindra att fler skador inte ska uppstå har adressen fått en kapsel i vilken lösa delar kan förvaras säkert och utan risk för att komma bort.

hyllningsadress5hyllningsadress6

hyllningsadress7hyllningsadress8

Intresserad av tips på vidare läsning? Här är några KB-relaterade länkar:

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.