Gränslös bokbandsdesign signerad Angela James

I KB:s skattkammare finns just nu ett bokband av Angela James till beskådan. Boken kom till KB våren 1986, specialbeställd av Per Soldan Ridderstad, dåvarande chef för Bokvårdsavdelningen. Hans önskan var att foga en bit modern engelsk bokbandskonst till bibliotekets samlingar. Valet föll på den engelska bokbindaren Angela James, som fick fria händer när det gällde besluten om vilken bok som skulle bindas och hur bandet skulle utformas. Inlagan som hon beslutade sig för var William Shakespeares Twelfth Night, tryckt i Berkshire 1932 av Golden Cockerel Press och vackert illustrerad med träsnitt av Eric Ravilious.

Bokband av Angela James

Foto: Jens Gustavsson/KB

Angela James förkärlek för starka färger och materialkombinationer återspeglas i bandet till Twelfth Night, som pryds av en grönskande trädgård. Även pärmens insida och försättsblad är dekorerade med ett liknande trädgårdsinspirerat mönster. Till bandet har grå och grön marokäng använts, dekor av gulfärgat fårskinn, kalv- och getskinn i grönt och rosa, silverfärgade detaljer av killingskinn samt titel i guld. Kapseln av grå klot som omger bandet är förvisso diskret till färgen men det 80-talskitschiga rosa plastspännet som håller ihop den ger en föraning om vad som möter den som öppnar kapseln. Insidan är fodrad med filt och här bryter de rosa kanterna av mot det gråa.

Grå kapsel med rosa plastspänne till bokband av Angela James

Foto: Jens Gustavsson/KB

Inspiration till sina bokband finner Angela James i Matisses måleri, naturen och sin egen trädgård. När hon började arbeta som bokbindare kände hon sig begränsad av de få nyanser av färgat skinn som fanns att tillgå, men med tiden började hon inse att bokbandsdesignen inte har några gränser. Genom att använda sig av skinn tillverkat för andra ändamål än att binda böcker kunde hon få tag i alla möjliga färger – eller genom att själv, med olika tekniker, måla det i önskad färg.

Ett skickligt hantverk håller nog de flesta med om att bandet till Twelfth Night är, men är det vackert eller smaklöst? Det överlämnar jag till betraktaren att avgöra!

Signum i KB:s samling: Litt. Eng. Fol. RAR

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.