Den vackraste Strindberg-boken?

Döm inte en bok efter utseendet heter det ju! Bibliofilutgåvan av August Strindbergs kemibok ”Antibarbarus” är dock så omsorgsfullt gjord att innehållet lätt glöms bort.

August Strindbergs Antibarbarus

När Bröderna Lagerströms förlag gav ut ”Antibarbarus” på svenska för första gången 1906 så var ambitionerna höga. Papperet är förstås handgjort och bokbandet gjordes av hovbokbindaren Gustaf Hedberg. Typsnittet var Old Type, eller Mediaeval antikva, och illustrationerna gjordes av konstnären Arthur Sjögren, en dåtida gigant bland bokillustratörerna. Samlarutgåvan kostade 30 kr att köpa. En digelpress (högtryckspress) användes, nedan en annons ur Tidskrift för bokhantverk 1906:

antibarbarus-4

Artur Sjögrens fina verk och så typografin …

Närbild på Antibarbarus

Nog måste ”Antibarbarus” vara den vackraste Strindberg-boken? Den kan dock vara den värdelösaste kemiboken. Strindberg försökte bevisa att väte var det enda grundämnet. Efter flera misslyckade experiment tappar författaren tillfälligt orken:

”Jag sätter mig vid vägkanten ett ögonblick att vila, ty jag har vandrat i mörkret, trevat mig fram, stött mig på självmotsägelser och slagit omkull på uppstickande nya sannolikheter. Ibland har jag sett ett ljus längst inne i berget, trodde mig hinna det, men så slocknade det; en tanke flög förbi mig, jag skulle gripa den, men det var en läderlapp, som fladdrade bort och försvann i mörkret.”

Hur många kemiböcker med sådana rader kan det finnas?

Det här inlägget postades i Bevarande, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Den vackraste Strindberg-boken?

  1. Håkan Lindström skriver:

    Min bokkonstnärliga favorit är nog ’Ordalek och småkonst’ från 1905, illustrerad och typografiskt redigerad av Arthur Sjögren, i nytryck 1974 från originalklichéerna. De hade förvarats i källaren hos förlaget i sjuttio år. Se även Georg Svenssons femtiosidiga uppsats ’Arthur Sjögren och August Strindberg’ i Biblis 1963 – 1964

    • Mathias Lindquist skriver:

      Jag har bläddrat igenom Georg Svenssons Modern svensk bokkonst från 1953, mycket fina saker i den. På KB ska vi ha Sjögrens original till Söderbergs ”Valda sidor” i bildsamlingen, har inte själv sett den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.