Världens äldsta akvarietidskrift är svensk!

En 80 år gammal akvarietidskrift, världens äldsta i sitt slag, har den något att säga en nutida fiskvän som vill förkovra sig inom sitt intresse?

För en tid sedan berättade jag om en 150 år gammal handledning i akvariehobbyn.  I den kunde vi bland annat läsa att man på 1860-talet kunde köpa sin guldfisk i fruktaffären, om man inte råkade vara bekant med en sjökapten, för en sådan kunde också förmedla exotiska fiskar.

Akvariet

På KB har vi också världens äldsta akvarietidskrift. Den är nämligen svensk och därmed pliktlevererad hit till nationalbiblioteket. Tidskriften Akvariet gavs ut mellan 1927 och 1997, och är sorgligt nog alltså avslutad. Men här är inte platsen att gråta över en nedlagd tidskrift, istället vill jag koncentrera mig på akvariepressens guldålder och de första årgångarna av Akvariet.

De äldsta sammanbundna volymerna av Akvariet återfinns i KB:s bokmagasin under signum Zoologi Tidskrift. I det första numret, som är åtta sidor långt, redogörs mycket ordentligt för tidskriftens riktlinjer och om läget för ”akvariesporten”.

Hur ter sig då tidskriften Akvariet så här 80 år senare, hur ser den ut och vad kan man läsa i den?

Här finns gott om redaktionellt material och det är alltid trevligt, annonserna är få men visar att det fanns en och annan butik för akvarier och fiskar runtom i Sverige. Foder fanns att köpa och Malmö hönseri tillhandahöll extra prima italienska torkade daphnier (vattenloppor). Den allra första artikeln heter ”Spiggen, en lämplig akvariefisk”. Kanske värd att pröva!

I varje nummer finns en månadsbetraktelse. Januari är den tråkigaste månaden i akvariet, tycker Akvariets skribent. I tidskriften bjuds på nyttiga ”vinkar och råd om inredning”. Fakta, känsla, utseende i en skön blandning alltså.

Tidskriften har också en frågelåda. Signaturen ”Nybörjare från 1926” undrar:

Finnes något effektivt medel mot Ichtyophthirius? Har mistat 50 Girardiner av nämnda sjukdom?

Svaret är dessvärre nej. (Ichtyophthirius=vita prick-sjukan, alltjämt en plåga för akvarister. Girardin tycks vara en slags barb.)

Sammantaget känns Akvariet som en publikation man gärna skulle vilja läsa, grädden på moset är julklappstipsen i slutet av året. Redaktionen har tänkt på allt, till och med hur läsekretsten bäst uppvaktar sin akvarieförening:

Enligt red :s mening är en stark agitation och tillförsel av nya intresserade den största julgåva, medlemmarna kunna giva sin förening. Skulle icke vi också söka sätta igång en kraftig propaganda var och en på sin ort? Må 1931 i mycket hög grad öka medlemmars och intresserades antal! Nog skulle vi väl var och en kunna värva ännu en medlem! Det finns ännu många intresserade, som icke ens veta om, att det existerar en Akvarieförening. Låt oss söka upp dem!

På Stockholms universitetsbibliotek finns också fina fiskar. På bloggen I rara vänners lag berättar Helena Backman om en bok från 1902, i vilken det i anslutning till akvariet laboreras med både snäckor och ormbunkar.

 

Till minne av bågfenscikliden Syre 2013-2014.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Världens äldsta akvarietidskrift är svensk!

 1. Lars Aronsson skriver:

  Anmälan i Pedagogisk tidskrift,
  http://runeberg.org/pedagtid/1929/0136.html

 2. Micke Noren skriver:

  ’Akvariet’ höll över lag hög kvalitet, och det var väldigt tråkigt att den gick i graven, men akvaristiken har precis som de flesta andra hobbies och föreningsverksamheter drastiskt minskat i takt med internets uppgång, och underlaget räckte inte längre för att hålla tidskriften vid liv.
  Mig veterligt är den enda svenska akvarietidskrift som fortfarande publiceras ’Ciklidbladet’.

  • Linda Sörensen skriver:

   Hej Micke,

   Ja, det kan nog stämma att Ciklidbladet är den enda tidskriften som håller ställningarna. Här är en lista på alla akvarietidskrifter i KB:s katalog Regina. Visst får man bra och snabb hjälp på nätet men det skulle vara trevligt att bläddra i ett påkostat magasin om alla favoriter i akvariet!

   Linda Sörensen

  • Andreas Jasper skriver:

   Fick Akvariet någon form av statligt bidrag ? Under presstödsreglerna som antogs 1971 och som reviderats och moderniserats senast 2010, borde tidningen ha varit berättigad till stöd

 3. Dan Köhl skriver:

  Som ordförande i Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund, vilken är arvtagare och ägare av Tidskriften Akvariet, är det en glädje att meddela, att även om tidningen inte givits under några år, så är den inte helt död, och i dagarna registrerades domänen http://www.tidskriftenakvariet.se.

  Lite oklart är det fortfarande hur denna domän kommer att användas, men någon typ av redaktionellt material i någon form kommer att kunna läsas digitalt från januari 2017, 90 år efter att första numret utgavs år 1927.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.