Ha den äran Tre deckare!

På KB finns många dyrgripar i magasinen. Vad som kan anses vara en dyrgrip går förstås att diskutera. Böcker som fick en att börja läsa måste väl höra till den kategorin?

Därför slår Bevarandebloggen på stora trumman och firar att det är 50 år sedan bokserien om Tre deckare började. 1964 utkom Robert Arthurs ”Alfred Hitchcock and Three investigators in the Secret of terror castle”. Den svenska utgåvan ”Tre deckare och skräckslottets gåta” utkom året efter, men varför vänta med firandet?

bw-1

Omslaget för ”Skräckslottets gåta” togs från den amerikanska utgåvan och gjordes av Ed Vebell. Ola Ericson gjorde många omslag till denna serie.

Tre deckare var en av de långserier som B. Wahlströms bokförlag gav ut. Den handlade om tre pojkar i en amerikansk småstad som löste mycket märkliga mysterier. Titlarna säger allt – ”Gröna vålnadens gåta”, ”Talande dödskallens gåta” och ”Hostande drakens gåta”. Seriens gimmick var att böckernas förord signerades Alfred Hitchcock. Totalt gav Wahlström ut 43 böcker i serien.

Andra Wahlströms-böcker var bl.a. de om Biggles, Bröderna Hardy och Tvillingdeckarna. De hade gröna ryggar och klassades som pojkböcker. Böcker med röda ryggar var flickböcker och om dem vet jag ingenting. Fast Enid Blyton var bra vill jag minnas.

bw-2

Några av alla de gröna och röda böcker vi har …

På folkbibliotek fanns sällan de här böckerna att låna, något som det har skrivits artiklar och uppsatser om. Den urvalsproblematiken har inte ett nationalbibliotek, på KB har vi alla Wahlströms ungdomsböcker från starten. Idag passerar en del ungdomslitteratur mitt skrivbord på väg till magasinet och Tre deckare framstår som något förhistoriskt.

”Skräckslottets gåta” hittade jag aldrig i bokhandeln då det begav sig. Ibland när jag är på Myrorna och liknande tittar jag bland ungdomsböckerna efter den men kammar noll. De flesta begagnade Wahlströms-böcker har ägarsignatur och jag har nu jobbat för länge på KB och med nationalexemplar för att kunna leva med det. Kanske vore det också osunt att gå tillbaka i tiden, bättre att minnas böckerna som de var då bokläsandet började för första gången. Att lyfta på hatten för jubilaren går bra – ha den äran Tre deckare!

PS. En kollega skrev om KB:s färgval för bokryggarna här, rött och grönt hade andra betydelser men vilka … ?

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Ha den äran Tre deckare!

 1. Ari Hansson skriver:

  Jag tror att stadsbiblioteket i Lund hade dem, och andra gröna och röda böcker från Wahlström. Jag minnen av att jag lånade flera där.
  Själv är jag inte så kräsen när det gäller begagnade böcker. Jag är nöjd om de håller ihop och är i läsbart skick.

 2. Peter Blomdahl skriver:

  Det finna i dagsläget bara två kännda förstaupplagor av Spöslottets gåta från 1965 bevarad en finns på ett biblotek i Uppsala och en i privat ägo av en samlare i Oxelösund.

  • Mathias Lindquist skriver:

   Då är nog loppet kört, jag skulle ha ansträngt mig mer på den tiden det fanns en chans. Jag kollade precis på Ebay, men priserna för ett amerikanskt original är avskräckande höga!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.