Fotbollsfeber!

Nu börjar fotbolls-VM i Brasilien, men Sverige får inte vara med. Bevarandebloggen åkte ned i magasinen för att leta fotbollshistoria.

nordahl

Gunnar Nordahls memoarer ”Guld och gröna planer” har vi givetvis i den italienska översättningen från 1955. Totalt gjorde han 225 mål under sin tid i den italienska ligan. När VM spelades i Brasilien 1950 fick han, och övriga utlandsproffs, inte vara med i truppen. Sverige blev trea ändå.

nacka

”Jag är Zlatan” i all ära, men vad är en August-nominering mot att ha en egen serietidning som Nacka Skoglund hade? Serien ritades av Börje Dorch. Den lades dock ned efter tre nummer 1975.

fotbolls-manual

1936 kom boken ”Bättre fotboll”, det engelska fotbollsförbundets officiella instruktionsbok i svensk översättning. Hur ska passningen slås, inkastet tas och vilken är den vinnande taktiken? Enligt skriften så var det bästa sättet att anfalla antingen långbollar på forwarden eller slå inlägg för densamme att springa efter. Långt ifrån tiki-taka alltså.

a-villa

På VM kryllar det av miljonärer på plan. I skriften ”Engelska spelare-galleriet” från 1936 porträtteras Aston Villa, ”världens dyraste fotbollslag” och siffrorna är övergångssummor. Vad de hade för veckolön framgår inte.

association

Ovan en skrift från 1906 med titeln ”Association fotboll”. Vad är det? En titt i historieböckerna visar att fotboll i början kallades ”association football” för att skilja det från rugby som kallades ”rugby football”. Amerikanarnas term ”soccer” kommer från detta begrepp.

Tyvärr för anhängare av kontinental fotboll så har inte KB mycket att erbjuda. Det är engelsk fotboll som gällt från början. Fotbollshistoriker bör vända sig till samlingen med vardagstryck – där finns matchprogram, affischer m.m.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Fotbollsfeber!

  1. Pingback: Domaren dömer! | Vardagstryck

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.