Lämningar och ingångar – Björkmans arkiv del 3

Björkmans tryckeri låg på S:t Paulsgatan i Stockholm. I KB finns tryckeriets firmaarkiv – en lite bortglömd bokhistorisk skatt. Fredrik Lilja och jag har förberett en arbetsstation och packat upp två av totalt elva kartonger med smutsiga beställningskuvert. Hur blev det?

Att skapa flow

Buntarna skulle dammsugas och kuverten läggas i kapslar. Vi märkte att för att få ett bra tempo i arbetet var det bra att ha flera buntar i en nummerföljd. En bunt med kuvert ger inte nödvändigtvis ett jämnt antal kapslar och då är det bra att kunna norpa några kuvert från nästa bunt för att fylla en kapsel. Buntarna ligger i hyfsad nummerordning i de stora kartongerna men det blev en hel del sortering för att få till längre sviter. Vi tackar den förutseende person som har märkt buntarna med tydliga nummer från-till!

BjörkmansNumrering

1, 2, 3 eller 3, 2, 1

Kuverten i buntarna är sorterade med högsta numret överst. I KB:s kapslar brukar vi lägga lägsta numret överst. Vi valde KB-modellen även om det betydde omsortering. Som bonus innebar det att vi då hanterade varje enskilt kuvert, kunde upptäcka trasiga bottnar och gummisnoddar, tejp m.m. mellan kuverten.

Smuts

Arbetet var smutsigt men inte lika smutsigt som vi hade fruktat. Efter en första dammsugning kändes kuverten acceptabelt rena. Ibland kunde vi hitta förtorkade gummibandsrester som satt fast på kuverten. Dem torkade vi försiktigt bort. Snören, tejp och gem utanpå kuverten avlägsnades också. Besiktning av dammsugarpåsen efter avslutad dammsugning visade att den endast var fylld till en tredjedel.

BjörkmansVantar BjörkmansSkräpDetalj

Humörhöjare

Ett gott humör och bra samarbete är viktigt när man arbetar med tunga, smutsiga evighetsprojekt. Att jobba i kortare pass sparar ryggen. Att stanna upp och fundera över innehållet ger energi att jobba vidare. Hur många lärde sig engelska med Brevskolan och Mr Chips 1964? Hela serien finns för övrigt i KB:s boksamling. Hotel Flamingo i Solna var en flitig kund hos Björkmans; menyer, visitkort, inbjudningskort, blanketter för bordsreservationer och mycket mera trycktes där. Här en rumsöversikt från 1965.

BjörkmansMrChips BjörkmansFlamingo

Kapslar och hyllmeter

Att ha färdigvikta kapslar med påklistrade etiketter underlättade arbetet mycket. Sammanlagt fyllde vi 276 kapslar. Eftersom vi har nio av elva lådor kvar att tömma innebär det att vi kan se fram emot att vika, märka och fylla ytterligare 1 240 kapslar. 18 hyllmeter på två lådor bör bli ungefär 80 hyllmeter när alla lådor är uppackade.

BjörkmansSkylt

 Vad tjänar det till? – ingångar till samlingen

Hovboktryckeriet AB Björkmans Eftr. arkiv är ett i det närmaste komplett tryckeriarkiv med handlingar från 1950-1980-talet. Tryckeriets produktion har koppling till KB:s samlingar – vardagstryck, ÖSK-samlingar och personarkiv innehåller tryck från Björkmans. Björkmans tryckte också många av KB:s utställningskataloger. I produktionen återfinns både leveranspliktigt och ej leveranspliktigt material. Verksamheten är noggrant dokumenterad med ett kuvert per beställning. I kuverten har man sparat de olika produktionsmomenten och ett exemplar av den färdiga trycksaken. I en utförlig artikel av Sten G. Lindberg kan personer och maskiner kopplas till anteckningarna i arkivet.

Här är några tänkbara ingångar till samlingen:

 • År – samlingen är ordnad kronologiskt
 • Personer (via tryckår) – t ex Åke Hodell, Roland Kempe, Carl Fredrik Reuterswärd, Bror Zachrisson, Jan Afzelius, Olle Eksell, Sven Ljungberg
 • Institutioner (via tryckår) – muséer, gallerier, hovet
 • Trycklistor i KB – i dem kan man se när Björkmans har lämnat pliktleveranser till KB
 • Sten G. Lindbergs artikel i Biblis 1991

Övrigt i KB

 • En mindre samling trycksaker från Björkmans finns hos Vardagstryck.
 • Trycklistor med pliktlevererat material från Björkmans hela produktionstid finns på KB.
Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lämningar och ingångar – Björkmans arkiv del 3

 1. Berndt Rindevall skriver:

  Fantastiskt att detta finns kvar och att någon tar hand om det! Det är en skatt jag trodde var borta.
  Vore kul om man hade möjlighet att titta på det.
  Jag arbetade på Björkmans mellan 79 – 87. Först som handsättarlärling, senare efter två år på Grafiska Institutet som beställningsfaktor.
  Vänliga Hälsningar
  Berndt Rindevall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.