I uppackningsrummet – Björkmans arkiv del 2

Nu är vi i uppackningsrummet. Björkmans tryckeriarkiv ska äntligen uppordnas efter mer än 20 års förvaring. Kuverten med beställningar ligger hopbundna i buntar i stora papplådor. Det har samlats en hel del damm i lådorna.

I ett första steg ska två av elva lådor packas upp. Björkmans tryckproduktion omfattar flera decennier och vi har valt att börja med några år i mitten av perioden, 1964-1967. Vi har förberett oss så långt vi kan. I KB finns ett uppackningsrum där vi går igenom och rengör fysiska samlingar innan de kan placeras bland andra samlingar.

Dammtrasa för rengöring av hyllor och arbetsbord
Dammtrasa för rengöring av hyllor och arbetsbord

Vi börjar med att rengöra uppackningsrummet, så att ingen smuts är kvar från föregående samling. Lite skyddutrustning och annat arbetsmaterial kommer vi att behöva.

Plastförkläde, munskydd, handskar för en bra arbetsmiljö.
Plastförkläde, munskydd, handskar för en bra arbetsmiljö.
Sax för att klippa snören.

Vi har gjort en modell för hur själva uppackningen ska gå till:

1. Buntarna plockas upp ur lådarn i ungefärlig nummerföljd. Bunten damsugs utvändigt, Snöret klipps ochkuverten gås igenom i jakt på smuts och mögel.
1. Buntarna plockas upp ur lådan i ungefärlig nummerföljd. Bunten dammsugs utvändigt, Snöret klipps och kuverten gås igenom i jakt på smuts och mögel.
På detta bord delas kuverten upp i lagom tjocka buntar. Trasiga kuvert får ett extra skydd. Buntarna läggs i kapslar.
2. På detta bord delas kuverten upp i lagom tjocka buntar. Vi kollar att numreringen stämmer. Trasiga kuvert får ett extra skydd.
3. Kuverten läggs i kapslar. Vi har förberett och märkt ca 150 kapslar. En färdigtryckt etikett, utskriven på etikettark i laserskrivare, har alla uppgifter utom löpnummer som vi får komplettera med.
3. Kuverten läggs i kapslar. Vi har förberett och märkt ca 150 kapslar. På etiketterna, utskrivna på etikettark i laserskrivare, finns alla uppgifter som behövs, förutom kuvertens nummer som vi får komplettera med.

Nästa gång: hur gick det?

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.