Smutsiga kuvert gömmer bokhistorisk skatt – Björkmans arkiv del 1

BjörkmansBunt2I ett par decennier har samlingen stått orörd, först i Statens biblioteksdepå i Bålsta och sedan 2004 i de underjordiska magasinen i Humlegården. Hovboktryckeriet AB Björkmans Eftr. lämnade 1990 hela sitt arkiv till KB. Vi har länge anat att de dammiga bruna kuverten i de stora papplådorna döljer något spännande. Nu är tiden inne att lätta på förlåten.

Från beställning till färdig trycksak

Sten G. Lindberg var den som ordnade så att KB fick arkivet. I Biblis 1991 har han gjort en omfattande beskrivning av Björkmans arkiv och av samlingen. Enligt Lindberg är tryckeriarkiv sällsynta. Arkivet börjar 1954. Varje trycksaksbeställning har tilldelats ett nummer och ett orderkuvert. I kuvertet också ett exemplar av den färdiga trycksaken. I kuverten finns även tidlappar och färgskalor. Björkmans produktion och specialitet var konstkataloger, utställningskataloger (inkl. KB:s), officiellt tryck och reklam. I samlingen finns också typprov och ej leveranspliktigt tryck (blanketter, liggare, register).

Samlingen ger en beskrivning av hela tryckprocessen hos en hovboktryckare. Kuverten innehåller en mängd uppgifter om själva beställningen och innehållet i kuverten visar de olika momenten i produktionen. Ett exemplar av den färdiga trycksaken finns också i kuvertet.

•Numrering i beställningsordning •Datum för beställning, föregående beställning och leverans •Beställarens namn •Korrektur   •Klichétillverkare m.fl. •Pris •Upplaga •Papper  •Sättare •Tryckare •Tryckpress •Bokbindare
Uppgifter på kuverten
• Numrering i beställningsordning
• Datum för beställning, föregående beställning och leverans
• Beställarens namn
• Korrektur
• Klichétillverkare m.fl.
• Pris
• Upplaga
• Papper
• Sättare
• Tryckare
• Tryckpress
• Bokbindare
•Illustrationsskisser, förlagor •Korrekturavdrag, för satt text, satsytor mm •Klichéavdrag, för koll av etsning mm •Sättning med lösa typer samt fotosättning  •Boktryck •Prägling •Stansning? •Pressförgyllning •Laminering, steg för steg •Hela tryckark, oskuret tryck •Från affisch till visitkort •Grafiska blad •Slutprodukten, tryckeriets arkivexemplar •Kungliga bibliotekets klichéer
Exempel på innehåll i kuverten
• Illustrationsskisser, förlagor
• Korrekturavdrag, för satt text, satsytor m.m.
• Klichéavdrag, för koll av etsning
• Sättning med lösa typer samt fotosättning
• Boktryck
• Prägling
• Stansning
• Pressförgyllning
• Laminering, steg för steg
• Hela tryckark, oskuret tryck
• Från affisch till visitkort
• Grafiska blad
• Slutprodukten, tryckeriets arkivexemplar
• Kungl. bibliotekets klichéer

Stort och smått, leveranspliktigt och ej leveranspliktigt

Förutom böcker och kataloger finns även större trycksaker som affischer samt ej leveranspliktigt material i samlingen. Finns Överförmyndarnämndens färgglada lappar om ett ärendes beslutsstatus bevarade någon annanstans?

Utställningsaffisch Moderna museet

Utställningsaffisch Moderna museet

Små informationslappar Stockholms stads överförmyndarnämnd

Små informationslappar Stockholms stads överförmyndarnämnd

 

Bevarande skrider till verket

Kollegan Fredrik Lilja och jag ska nu i en testomgång gå igenom två av totalt elva lådor. Buntarna ska packas upp, kuverten ska dammsugas och läggas i nummerordning i nya fina kapslar som ställs upp på hyllor i bokmagasinet. Många frågor ska få svar; hur dammiga är kuverten egentligen, finns det mögel, är mycket trasigt, hur många kapslar och etiketter går åt, och sist men inte minst hur lång tid kommer arbetet att ta?

BjörkmansFörklädeNu tar vi på oss skyddskläder, packar dammsugare och tidtagarur och tar hissen ner till källaren. Nästa rapport kommer från KB:s uppackningsrum.

 

Björkmans arkiv är en ÖSK-samling.

 

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.