Förbrytarhandböcker

Kriminaliserande smutslitteratur? Nej tack! Så lät det mellan 1908-09 då debatten om den tidens ”skräpkultur” rasade som värst. Om man får tro debattörerna så stod Sverige på moralens stupkant om utgivningen av en bokserie om den amerikanske deckaren Nick Carter fick fortsätta. De såldes billigt i tobaksaffärerna och påstods locka pojkar in på brottets bana.

Om detta läser jag i Moralpanik och lågkultur (Atlas förlag, 2013, Facebook-sida) av Tommy Gustafsson och Klara Arnberg. Boken tar upp debatter om allt ifrån videovåld till serietidningar. Jag fastnar för det tidigaste exemplet, det om Nick Carter, och tar hissen ned till underjorden för att leta efter denna hemska litteratur.

ncarter-1-300Jag hittar Nick Carter, Amerikas största detektiv, en volym med de häften som såldes i tobaksaffärerna för 25 öre. Det är märkligt att bläddra i bortglömd litteratur som fick samtiden att rasa av upprördhet. På flera skolor brändes häftena av lärare.

Ulf Boethius har skrivit en hel bok om denna febriga period, När Nick Carter drevs på flykten (Gidlund, 1989), och han har läst häftena. Innehållet var inte våldsammare än annan dåtida spänningslitteratur, men omslagen var färgglada och baksidestexterna var blodtörstiga. Där beskrivs Nick Carters fiender som ”mänsklighetens afskum” som firar sina ”förryckta orgier”. New York beskrivs som en laglös stad där en person häktas var tredje minut och där ett mordförsök utförs var åttonde timme. Enligt Boethius såldes 20 000 häften i veckan under Carters storhetstid.

ncarter-2-300Till höger en bild på en artikel ur tidningen Fram, nr 3/1909, skriven av blivande statsministern Per-Albin Hansson där han manar till bojkott mot vad han kallar demoraliserande smutslitteratur. ”Det är upprörande att vår ungdom ska systematiskt förgiftas och ledas in på brottets sumpväg” skriver han. 

Debatten om och en kampanj mot Nick Carter ledde till att tobaksaffärerna slutade sälja häftena. Nick Carter levde kvar som skällsord för skräpböcker.

ncarter-3-300

När jag öppnar vår volym så får jag syn på ett exlibris. Volymen är köpt i efterhand på ett antikvariat och har haft Sjöwall & Wahlöö som tidigare ägare! Jag vet inte vad det ska betyda, annat än att det är tur att KB har ett antikvariskt förvärv.

Det känns bra att KB har dessa utskällda häften. De är minne över en litteratur- och samhällsdebatt, över en bokbransch som sökte nya vägar och över tidig ”skräpkultur.” På sätt och vis är de kärnan i KB – man ska kunna hitta en referens i en bok och beställa upp källan ur magasinen.

Både Boethius och Gustafsson & Arnberg vänder och vrider på begreppet moralpanik, vad orsakerna kan tänkas vara och vad det säger om ett samhälle. Jag funderar mest på en sak: en gång i tiden var problemet att pojkar läste fel litteratur, idag att de inte läser alls.

FolkbiblioteketFotnot
KB har två uppsättningar av tobaksaffärs-utgåvorna. Den ena har de färgglada omslagen, den andra inte. Det är den senare som lånas ut, men den har å andra sidan Sjöwall & Wahlöös exlibris.
Uppdatering 20170508: Nu finns en digitaliserad Nick Carter-skrift att ladda ned från KB. Det är ”En mästare i förslagenhet eller Nick Carter och juveltjufvarna” av Chick Carter, nr 5 i serien Folkbiblioteket, utgiven 1906 av Gustafson & Påhlson.

Det här inlägget postades i Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.