En tisdag till semlans ära

Så var det dags igen för dagen som alla entusiaster över den vitpudrade kardemummakryddade vetebullen med mandelfyllning och nyvispad grädde har väntat så ivrigt på. Semmeldagen! Eller hör du till dem som kallar den fastlagsbulle eller kanske fettisdagsbulle. Äter du din semla som den är? Kanske med ett glas mjölk till eller en kopp kaffe? Eller sänker du ner den i varm mjölk och kallar den för hetvägg?

Det exakta utförandet på den hetvägg som kung Adolf Fredrik åt den ödesdigra fettisdagen år 1771 kan jag inte redogöra för, men det sägs att hans sista måltid avslutades med en sådan. Om hans plötsliga död finns bland annat att läsa i de kungliga förordningar som skrevs i samband med dödsfallet.

Kungl förordn

Semlan har inte alltid sett likadan ut utan fick sin nuvarande form någon gång kring sekelskiftet 1900. Om det nu går att prata om en standardiserad form med tanke på alla nytillskott som har dykt upp i konditoriernas semmeldiskar. Vaniljsemla, chokladsemla, vegansemla och syltsemla är några av varianterna. Och en egen kokbok har semlan fått, med recept på bakverket i fantasifulla tappningar.

Semlor av Mia Öhrn, Natur och Kultur 2006

Semlor av Mia Öhrn, Natur och Kultur 2006

Vem vet, kanske var det överdådet av kalorier som fick kungen på fall. Om du inte har samma längtan efter kalorier som 1700-talets kungligheter kanske en mindre variant av bakverket är att föredra. Och du är inte ensam enligt en artikel i Sydsvenskan om den krympta semlans nyvunna popularitet. Krympt semla – det för genast mina tankar till Åke Holmbergs semmelälskande detektiv; Ture Sventon. Han tog med sig det specialdesignade kylskåpet Nordpolen, som just krympte semlorna till en behändig storlek, när han reste iväg på sin flygande matta. På det viset kunde han ta med sig en tillräckligt stor ranson för att täcka hela resans semmelbehov.

Olika upplagor av Ture Sventon i öknen

Olika upplagor av Ture Sventon i öknen

Så, alla semmelentusiaster där ute, oavsett om du gillar din semla i klassisk tappning, modernt klädd enligt senaste vårmodet eller helst förtär den i litterär form – det här är dagen för dig!

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.