Visningsfavoriter

Den röda tråden i dagens inlägg är att exemplen ur samlingarna är hämtade från en del av de interna och externa Bevarande-visningar som jag var med på under fjolåret. En slags årsredovisning i bilder. Detta var mina favoriter.

Första Aftonbladet
Då tryckare från Skansen kom på besök i mars visades denna trycklista från Lars Johan Hierta. I pliktleveransen från andra halvåret 1830 kom många trycksaker.

ab

Sist på listan står nr 1 av Aftonbladet.

Turkiska kostymer
Boken heter ”The military costume of Turkey” (1808) och den handmålade bilden föreställer en Capidgi Bachi som tjänade sultanen.

tc

Detta är en av flera kostymböcker i samma genre. Den visades i magasinen på fem interna visningar under april-maj om utländska rariteter i folioformat. Senare använde en kollega den för ett besök ifrån Saudiarabien. Den har signum RAR: 161 F 2 a Fol.

William Morris
För två externa visningar i maj om typografen William Morris (1834-1896) så plockades bl.a. hans roman ”Roots of the mountains” fram.

wm

Boken kom ut 1890, men denna utgåva gavs ut elva år senare. Tryckt av Chiswick Press med typsnittet Golden type. Tidig fantasy som Tolkien läste och gillade. Titeln är egentligen jättelång: ”The Roots of the Mountains: Wherein is Told Somewhat of the Lives of the Men of Burgdale, Their Friends, Their Neighbors, Their Foemen, and Their Fellows in Arms.”
Läs mer om Morris i tidigare blogginlägg.

Konfiskerat under kriget
I oktober var jag med på en magasinsvisning för en ny chef på KB. Vi tittade bl.a. på samlingen Tryckfrihet som innehåller skrifter som konfiskerades av statsmakten under andra världskriget. Nedan ett nummer av Tyska röster från 1943.

tr

Det mesta finns i vanliga samlingen så det enda avvikande är stämpeln.

Låntagarfavorit
Den mest utlånade tidskriftsvolymen plockades fram för en kort visning under en mingelkväll på bibliotekschefskonferensen i november. Med 138 utlån är Kvinnobulletinen 1971-75 i topp (med nuvarande utlåningssystem).

g8

Kvinnobulletinen finns på många bibliotek så den är inte unik för oss. Om tidskriftsutlån har vi skrivit blogginlägg om tidigare.

Östers matchprogram
Till samma visning tog jag fram Östers matchprogram från augusti 1971, en match mot Chelsea. Tragiskt nog åkte Öster ut ur Allsvenskan ifjol medan Chelsea är en av de rikaste storklubbarna i Europa.

oif

Oklart hur matchen slutade. Förutom fotbollshistoria är detta program, med alla sina lokala annonser, också Växjö-historia. Programmet tillhör samlingen med vardagstryck.

Det var 2013 för min del, vi får se vad som händer i år!

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.