En köttätares död

FramsidaSvenska Vegetariska Föreningen grundades av Johan Saxon år 1903. Samma år började föreningen ge ut tidskriften Vegetarianen. Till att börja med var det en kvartalstidskrift, men målet var att växa till en månadstidskrift vartefter medlemsantalet i föreningen steg. Prenumerationen kostade år 1903 1 kr/år. Vegetarisk mat är i tidskriften förknippad med hälsa så det är ingen slump att den är placerad på hyllan för Medicin i KB:s magasin, även om innehållet är av stor bredd – avskräckande exempel från köttindustrin, recept, hälsofördelar med vegetarisk mat, restaurangtips och den senaste forskningen på området är några exempel. Men inte bara matvanor debatterades utan även annat som rörde folkhälsan. En fråga på tapeten under tidigt 1900-tal var ”reformeringen av kvinnodräkten”. Skor med höga klackar och de hårt åtdragna snörliv som många kvinnor använde kritiserades för att vara skadliga för hälsan. Vegetarianen förespråkade en ledigare klädsel.

Även annonserna är av varierande slag; för böcker, vegetarisk inackordering, livsmedel, arbete som jungfru ”med håg för vegetarisk matlagning” eller den vegetariska flaggan; marknadsförd som ”ett utmärkt agitationsmedel” att ställa fram på matbordet. Under rubriken Ett och annat finns notiser att läsa, som exempelvis En köttätares död. Är det ett uns av skadeglädje som anas här?

Notiser

Även utblickar mot andra delar av världen görs, 1903 nämns exempelvis att ett vegetariskt bibliotek har grundats i Australien, 12 vegetariska sanatorier finns i Ryssland och en rad vegetariska ”restaurationer” med billig mat har öppnat i London.

Vissa av frågorna som tas upp är aktuella än idag, bland annat problem med miljögifter. Eller kommer ni ihåg nyheten om att vi bör äta mer insekter? Redan 1954 var en Amerikansk professor inne på att människor kan behöva omvärdera sina matvanor när det gäller köttkonsumtion, råttstek föreslås som en möjlig utväg när livsmedelsresurserna på jorden tryter. Jag misstänker att Vegetarianen ser detta som ett avskräckande exempel för läsare med smak för kött.

Avslutningsvis en liten rapport från pomologiska föreningen:

Fruktskörd

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.