Bokens tillbehör från vaggan till graven

Ljudkassettex2 I de underjordiska pappersmagasinen i KB, med hyllmeter efter hyllmeter av böcker och tidskrifter, gömmer sig en lite bortglömd kategori, en slags kombination av bok och audiovisuellt material. Vi kallar den böcker med tillbehör eller kombinerat material. Audiovisuella tillbehör till böcker har förekommit mer eller mindre frekvent sedan 1950-talet. Utformningen av pappersböcker med tillbehör varierar stort, från specialdesignade kapslar med speciella fack för både bok och tillbehör, till böcker med ett tillbehör i en plastficka. Tillbehören följer den tekniska utvecklingen, när ett nytt lagringsmedium dyker upp på marknaden finns det ingen praktisk anledning att hålla fast vid det gamla, även om det ibland dyker upp en och annan grammofonskiva som kuriosa! Idag väljer man inte att komplettera ett informationsmaterial om hot och våld i arbetslivet med en videokassett, utan gör som fackförbundet ST och lägger ut en film på Youtube.

Exempel på tillbehör 1950-2010.Exempel på tillbehör 1950-2010.

Tillbehör i kronologisk ordning

GrammofonskivaGrammofonskivor som tillbehör dyker upp i den svenska samlingen redan 1943 men är mest frekventa mellan 1950- och 1990-talet. Exempel på innehåll i böcker kombinerade med grammofonskivor är sagor i text och ljud, fågelljud som illustration till en fågelhandbok och talinstruktioner till seniorgympa.

DiabildDiabildernas främsta användningsområde är som tillbehör till skolböcker och annat utbildningsmaterial. Bildbandets blomstringstid är 1960-1980-talet. I KB finns endast två böcker med diabilder från de senaste 20 åren, nämligen två barnböcker som dock kräver en speciell (medföljande) projektor.

LjuskassettLjudkassetten är vanligast som tillbehör mellan 1970-1990-talen. Skolmaterial, t ex i språkundervisning, dominerar utbudet.

 

OHbildOH-bilderna dyker upp på 1980-talet och förekommer fortfarande, främst i utbildningssammanhang, t ex i föreläsningsmaterial och handledningar.

 

VideokassettVideokassettens tid är 1980-1990-talet. Här finns främst utbildningsmaterial för skola och olika yrkesgrupper, t ex för socionomer om hot och våld på arbetet.

DiskettDisketter som tillbehör till böcker blir vanliga från mitten av 1980-talet men har nu i det närmaste övergivits. Typfallet är datorhandböcker samt skatte- och bokföringsprogram men de förekommer även i skolböcker och lärarhandledningar.

CDCD och CD-ROM dyker upp i slutet av 1980-talet och förekommer fortfarande. Här finns många olika användningsområden t ex språkkurser och arkeologiska utgrävningar, lexikon och referensböcker.

DVDDVD blir vanlig från 2000-talet och används t ex i biografier, som filmtillbehör till pornografiska tidskrifter och i utbildningsmaterial.

Det finns också många exempel på hur tryckta böcker samverkar med nätet: de kan ha sitt ursprung i bloggar eller kompletteras med ytterligare information på webben. Ett bra exempel är datahandböcker som förr åtföljdes av en diskett eller CD-ROM. Idag finns istället ofta en tryckt kod i boken som ger tillgång till övningar och annat material online.

Hybrider som förstärker verkligheten

Slutligen vill jag ta upp en sorts hybrid mellan pappersbok och e-bok som jag hoppas få se mer av även i Sverige. Between Page and Screen är en pappersbok med geometriska mönster vars text framträder på datorskärmen när mönstren avläses av webbkameran:

”Coupling the physicality of the printed page with the electric liquidity of the computer screen, Between Page and Screen chronicles a love affair between the characters P and S while taking the reader into a wondrous, augmented reality. The book has no words, only inscrutable black and white geometric patterns that—when seen by a computer webcam—conjure the written word. Reflected on screen, the reader sees himself with open book in hand, language springing alive and shape-shifting with each turn of the page. The story unfolds through a playful and cryptic exchange of letters between P and S as they struggle to define their turbulent relationship.”

I dagarna hölls en konferens om detta fenomen, som kallas förstärkt verklighet eller augmented reality, på Västerås stadsbibliotek.

På KB finns också en stor mängd ljud och bild!

 

 

Det här inlägget postades i Bevarande, Magasinsfrågor, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.