Biblioteksnostalgi

Under arbetet med en boksamling som har donerats till KB dök det upp några gallrade folkbiblioteksböcker. Längst bak finns bokficka för bokkort.

biblio-1

Det är en påminnelse om hur annorlunda ett nationalbibliotek är jämfört med andra bibliotek. Några fickor med katalogkort har vi aldrig klistrat in i böckerna. Vi vill lämna så få spår av oss som möjligt.

biblio-2

De här korten är också som ett fornminne av en arbetsplats som inte ser likadan ut. Jag har vaga minnen av mina första lån på folkbiblioteket som hade manuella lån. Så här i efterhand får jag inte utlåningsproceduren att gå ihop, för den som är van att trycka på en knapp eller läsa av en streckkod framstår den som ett under av logistik. I alla fall får de här böckerna mig att fundera på bokslukaråldern då jag var stamkund hos folkbiblioteket.

Jag har hittat några låneblanketter som visar gårdagens lånehantering på KB. Nuförtiden så används låneblanketter bara i undantagsfall. Exemplaret nedan är tryckt av Norstedts 1926.

biblio-3

Visst är den tjusig?
Nedan en låneblankett från 1940-talet som har en ruta där personalen kan föra på händelser.

biblio-5

Blanketten låg i en lånesticka i papp. Nuförtiden har vi plastfickor som sticker ut, nedanstående variant kunde lätt försvinna mellan två böcker på hyllan.

biblio-4

Läs mer om gårdagens biblioteksrutiner hos bloggen Anders forskar.

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.