Nu är det krig!

Pliktleveransen av trycksaker från J.P. Lundström i Jönköping på våren 1808 innehöll lite olika trycksaker, men det är svårt att inte fastna för den första, se nedan:

jpa

En krigsförklaring gentemot Danmark från mars kom i 60 exemplar. Om Sverige skulle gå i krig mot Danmark imorgon, och det hoppas vi inte på förstås, så kanske meddelandet skulle nå oss via Twitter eller Facebook.

westin

Nu är den typiska pliktleveransen inte så dramatisk utan mer i stil med paketet från Westins boktryckeri från Kalmar: tidtabeller, affischer och annat s.k. vardagstryck.

Dessa två exempel ingår i vår samling av trycklistor, något Vardagstryck har bloggat mer om. Det är både arbetsdokument och tryckerihistoria på en och samma gång.

Det här inlägget postades i Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Nu är det krig!

 1. Fredrik skriver:

  Hej! När jag nu stötte på din sida…
  Westinska boktryckeriet annonserade i flera år på slutet av 1800-talet och många många gånger efter svenska och utländska böcker:
  ”Böcker, tryckta i Swerige eller på swenska före år 1650 samt böcker på andra språk, tryckta före 1600, uppköpas till pris i förhållande till innehåll och yttre beskaffenhet, om anmälan sker å Westinska Boktryckeriet.” (Kalmar 1881-04-04.)
  Huruvida annonserna nådde något resultat vet jag inte, men har heller inte grävt alltför djupt och länge. Men om de gjorde det…!
  Westins boktryckeri gjorde många saker, men mest känt är det väl för att det gav ut tidningen ”Kalmar”. Den har ni i era digitaliserade samlingar.
  Tänk vilken bokskatt du kanske kan finna!
  Mvh Fredrik

  • Mathias Lindquist skriver:

   Tack, jag hade missat tidningen Kalmar, men nu har jag tittat på den och hittade annonsen. Har blivit peppad att åka ner i magasinen och leta efter mer som rör boktryckerier från förr!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.