Utländska raritetssamlingen: slutrapport från ett bevarandeprojekt

Vi har tidigare berättat om ett bevarandeprojekt i den utländska raritetssamlingen. Här kommer slutrapporten i sammanfattning:

Bakgrund
Utländska raritetssamlingen i folioformat innehåller ca 1000 böcker utländskt tryck. Tidsperioden är 1500-talet till nutid.

Samlingens skick
En ytlig besiktning av samlingen hade visat på flera problem. Det fanns ett behov av kapslar och av att se över befintliga förvaringslösningar. Stora och tjocka böcker med metallspännen och kedjor skadade andra volymer. På skinn- och pergamentband hade pärmarna slagit sig. Hänvisningsstickor och signumskyltar hade brister i bibliografisk information och skick. Bokstöd saknades på flera ställen.

Syfte och mål
Syftet med projektet var att genom bevarande- och magasinsplaneringsåtgärder ge böckerna bättre förvaring, att underlätta framtagningsarbetet samt att öka säkerheten genom att samlingen inventerades.

Målet var en mer överskådlig samling med väl omhändertaget material och en bättre disponering av det aktuella magasinsutrymmet.

Inventering
I en säkerhetsinventering kontrollerades att alla böcker stod på rätt plats. Bevarandebehoven inventerades i en genomgång av samlingen.

Bevarande- och magasinsåtgärder
SignumskivorBöcker i behov av ny förvaring försågs med måttskurna kapslar. I samband med detta rengjordes böckerna. De nya kapslarna försågs med etiketter med signum och bibliografiska uppgifter. En bild av bokryggen klistrades på kapselns utsida.

Drygt två magasinslängor byggdes om för liggande förvaring. Hyllplanen numrerades och märktes. Nya hänvisningsstickor skars till för de böcker som fick liggande placering. Böckerna försågs med nummeretikett som hänvisar till respektive hyllplan. Anmärkning har också gjorts i bibliotekskatalogen.

Samlingen skyltades om med nya signumskivor. Hyllorna städades och bokstöd placerades ut där det fanns ett behov.

Resultat
Liggande650 böcker behövde kapslar eller annat skydd. Ca 100 böcker behövde förvaras liggande.

Ett omfattande katalogiseringsarbete har utförts.

Två outnyttjade magasinslängor byggdes om för liggande förvaring. Vi lämnade tillväxtutrymme för nyförvärv och framtida bevarandeåtgärder.

Utvärdering
Som underlag för inventeringen användes pappersutskrifter (sorterade efter hyllsignum) från bibliotekskatalogen som vid luckor även har kontrollerats mot äldre kataloger.

Arbetsgången slipades efter hand. Vi provade olika modeller för att skriva etiketter: med katalogposten som utgångspunkt eller med den aktuella boken framför sig. Vi konstaterade att det bästa är att utgå från boken för att sedan kontrollera mot katalogposten. Kanske hade visst dubbelarbete kunnat undvikas om titelskrivningen hade gjorts parallellt med inventeringen.

En fråga att diskutera när man ska inventera en samling och även göra omflyttningar och bevarandeåtgärder i samlingen är när i arbetsgången inventering och uppställning i rätt ordning ska ske. Vi inledde med att inventera och ställa iordning. Åtgärderna som följde efter detta moment; att plocka ut böcker för kapsling, titelskrivning, liggande förvaring mm, medförde dock en viss oordning som fick justeras i det sista uppmärkningsmomentet. Det blev alltså ett visst dubbelarbete, men även en slutkontroll av uppställningsordningen.

Uppskattning av sammanlagd tidsåtgång: ca 570 timmar.

Sammanfattning
Uppfylldes projektets syfte och mål? Resultatet har blivit en väl uppmärkt samling med tydlig information på de böcker som kapslats. Framtagningen kommer därför att underlättas. Förebyggande bevarandeåtgärder har genomförts för samtliga böcker i behov av detta.

Uppdaterad 2013-05-07.

Det här inlägget postades i Bakom kulisserna, Bevarande, Magasinsfrågor, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.