Att skriva en berättelse med nål och tråd

Under åren 1949-1959 publicerades Vilhelm Mobergs Utvandrarepos på fyra delar på Albert Bonniers förlag. Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige skildrar småländska Karl Oskar och Kristinas resa från Sverige till det nya livet i Amerika under 1850-talet. Böckerna, speciellt Utvandrarna, fick vid tiden för publikationen emotta hård kritik för användandet av fula ord och invävandet av oanständiga historier. Trots detta har serien tryckts om flertalet gånger och räknas idag som en av den svenska litteraturhistoriens klassiker.

Med sin klassikerserie har Bonniers sedan 2007 satsat på nyutgivning av några av litteraturhistoriens klassiker, ”smalt och brett, äldre och modernt, utländskt och svenskt, saga, dikt och prosa.”. En del böcker har blivit nyöversatta medan andra blivit utgivna i sin originalversion, men gemensamt är att Bonniers satsat på att ge varje titel ett nyskrivet förord och ny design. I samarbete med illustratörer, designers och formgivare har nya bokomslag arbetats fram. Bokomslag som väcker ett starkt habegär hos såväl bibliofiler, konst- och designintresserade som gemene man eller kvinna med en dragning åt verklighetsflykt in i böckernas värld.

klassikerblogg

Den 29 januari i år anlände Bonniers nyutgåva av Mobergs Utvandrarepos till bokhandlarna och kort därefter började de, en och en, dyka upp hos oss för inbindning. Inspiration till omslagen hämtades från de broderade bokband som hösten 2011 publicerades på förlaget Penguin inom deras klassikerserie. I dagsläget har 6 böcker publicerats under Penguin threads-serien och grundtanken var att använda sig av en gammal teknik som broderi för att skapa något nytt och intressant som tilltalar en viss typ av publik.

Brodösen Karin Holmberg, som först blev känd inom hantverkskretsar genom att tillämpa gamla traditionella brodyrtekniker för att brodera och utsmycka moderna vardagsplagg, anlitades för uppdraget. Inför uppdraget fick hon en lista med ord som Bonniers associerade med Utvandrarserien och det är dessa ord som omslagen bygger på. Omslagen låter betraktaren visuellt följa med Karl Oskar och Kristina på resan över Atlanten, ankomsten till New York, den långa resan till Minnesota, uppbyggandet av ett nytt hem och tillsist deras återblickar på livet som emigranter till en ny kontinent. Och på baksidorna av alla böckerna möts man av små broderade Linneor, Smålands landskapsblomma, som symboliserar längtan tillbaks till den svenska landsbygden. Stor vikt låg i att i största möjliga mån behålla den textila känslan och att en väl synlig struktur skulle följa med i överföringen från broderi till färdigt bokomslag i papper. Med böckerna i handen kan man till och med känna stygnen i reliefform.

utvandrarblogg1

Och det tar inte slut där. Många har säkert till sin förtret fått höra i syslöjden att broderiets baksida minsann ska se lika propert snygg ut som framsidan. Inte tittar man väl på baksidan av broderiet? Men titta igen! Slår man upp framsidans insida av de vackert broderade böckerna i Utvandrarserien så möts man av just broderiets baksida, lika snygga och intressanta som böckernas framsidor. Med nål och tråd lyckas Karin Holmberg att skriva egna små berättelser som speglar och berikar Mobergs Utvandrarepos. Små bokkonstverk att kasta ett extra öga på nästa gång du ser dem i bokhandeln eller på biblioteket.

utvandrarna6    blogg3    utvandrarna8

Lyssna på när Karin Holmberg berättar om sitt yrke som brodös och hur hon arbetade fram omslagen till Utvandrarserien.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.