Stort är stort när hissar är små

SASb

KB:s samlingar innehåller mängder av föremål som överskrider måtten som magasin och läsesalar är tänkta för. Bredare än hissar, högre än dörrar, längre än krökar. Det finns kartor, bilder och affischer som kräver enorma arbetsinsatser och speciallösningar för att bli tillgängliga, vare sig det gäller att fraktas, visas, rullas upp, lagas eller fotograferas. Många storformat har varit vikta och med tiden har veck blivit revor. När till exempel revorna på en affisch har lagats så kan den inte vikas igen och är det nya utvikta formatet större än hurtsarna i magasinen så är den enda lösningen att rulla affischen på ett stort rör av papp.

Två gigantiska och praktfulla affischer har nu fått ny förvaring. Båda fördes en gång vikta ner i magasinet. Den ena ingår i KB:s affischsamling, en reklamaffisch för SAS tryckt 1956. Den andra har kommit till KB som en del av Paul Lipchutz samling, det är den kända Levi’s reklamen från där Gud i Michelangelos tappning överräcker ett par jeans till Adam. Båda visade det sig, när de veks ut, vara hårt ansatta av tiden och mycket skadade.

De två tre meter långa rören har med viss möda och knapp marginal burits och hissats ner genom spiral-trapporna som slingrar sig ner till magasinen under Humlegården. Affischerna är rengjorda och revor och lossnande bitar är säkrade av Anders Zitting på Bevarandeenhetens konservering. Sex armar behövdes för att rulla upp dem. Nu ligger de skyddade på en hylla i väntan på en framtida beställning, kanske en forskare som en dag behöver en digitalisering. Då kommer det sakta att börja myllra av aktivitet runt rullarna, likt ett ånglok som sakta får upp farten. För även om det idag är omöjligt att fotografera affischerna på plats kommer vi, när det behövs, hitta en lösning. Redan nu kan vi konstatera att rullarna inte går in i hissen. Arbetet kommer kräva en del fantasi, en massa samarbete mellan yrken och armar och en del egenhändiga lösningar. Det är en vardagens utmaning såsom så mycket i detta bibliotek.

Levis1

SAS3

 

 

Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.