Trycket lever

I höstas berättade vi om de årliga mätningarna av KB:s samlingar, alltså mätningar i hyllmeter av de nya böcker mm som har ställts upp på hyllorna det senaste året. Från pliktmottagningen signaleras att det totala pliktinflödet till KB minskar. Mer om detta kommer vi att kunna läsa i KB:s årsredovisning för 2012. (Tidigare årsredovisningar finns  här.) En spännande fråga för oss magasinsplanerare är om vi även på hyllorna kan konstatera det som många tror – att det svenska trycket minskar till följd av ökad e-publicering.

Nu kan det avslöjas: 2012 är inte året då vi ser någon dramatisk förändring i hyllorna, möjligen ser vi en liten minskning, mer om det nedan. Samlingarna av dagstidningar, vardagstryck, böcker och tidskrifter växer i ungefär samma takt som tidigare i KB:s magasin.  Dagstidningarnas siffra är oförändrad jämfört med 2011 (300 hyllmeter). Vardagstrycket har en marginell ökning, 174 hyllmeter mot 170 hyllmeter 2011.  I mätningarna kan vi konstatera att böcker och broschyrer minskar något, från 270 hyllmeter 2011 till 250 hyllmeter förra året. Varför vi inte ser denna minskning som dramatisk kan illustreras med statistiken för antalet katalogiserade svenska böcker och broschyrer de senaste 10 åren:

Antal katalogiserade svenska monografier (böcker och broschyrer) 2003-2012. Den blå linjen visar variationer från år till år och den rosa linjen visar medelvärdet.Monogr 10 år

Att antalet katalogiserade böcker och broschyrer varierar kraftigt är tydligt. Men dessa siffror är inte en direkt spegling av hur många tryck som har inkommit till KB. Extra insatser för katalogisering ett år kan resultera i ett större antal katalogiserade böcker det året. I år ser vi en minskning, men även om siffran för 2012 är lägre än den för 2011, och ligger under medelvärdet för de senaste 10 åren, så är den ändå högre än 2003 års siffra. Ur magasinsplaneringssynpunkt kan vi därför inte tala om en tydlig minskning under 2012.

De årliga mätningarna ger en bild av hur mycket samlingarna växer i magasinen. När vi mäter våra samlingar i hyllmeter är det förstås främst antalet böcker på hyllorna som avgör resultatet. Men också andra faktorer påverkar; omflyttningar i magasinen, nya förvaringslösningar och andra åtgärder kan ge större eller mindre tillväxt. När vi ska ge ett generellt svar på hur mycket en samling växer brukar vi därför ange ett medelvärde från de senaste 5-10 åren.

Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.