G-bandet – en kostym av enkelt snitt

Så har vi kommit fram till det näst sista inlägget i serien om moderna bandtyper på KB. Det handlar om G-bandet, det sista i bokstavsordningen av de bandtyper som används på KB idag. Det kallas även omslagsband och är en vanligt förekommande bandtyp, av de totalt 13 031 volymer som bands in år 2011 blev 7743 stycken G-band. G-band används till böcker och seriella publikationer som uppskattas få en låg lånefrekvens. Eftersom de inte är lika kraftiga som bokband med hårda pärmar lämpar de sig inte så bra för skrifter med många utlån.

Skriften får behålla sin häftning och bandet görs av tunn kartong som viks runt häftet. Det limmas fast på insidan av bakpärmen och går därmed att veckla ut så att det fortfarande är möjligt att titta på det ursprungliga omslaget.

 

 

 

 

 

En variant av G-band är det olimmade G-bandet. Det är gjort av samma material som ett vanligt G-band men istället för att limma fast omslaget i bakpärmen så viks flikar runt ytter- och nederkanten. Den här varianten används till skrifter som har text, illustrationer eller flikar på insidan av pärmarna vilket gör att den ursprungliga utformningen skulle döljas av ett fastlimmat G-band.

Nu kanske det verkar som att olika böcker värderas olika högt och därför får ett bättre eller sämre band. Så är inte fallet, bedömningen görs med utgångspunkten att materialet ska hålla för förvaring och utlån under en lång tid framöver, oavsett vad det är för material det är frågan om. Eftersom KB är ett forskningsbibliotek inom humaniora är det vanligt med utlån på böcker och tidskrifter inom humanistiska ämnen. Att hemlån inte är möjligt på material ur den svenska samlingen gör däremot att det inte är så vanligt med många utlån på skönlitteratur, som man kanske helst vill sjunka ner med hemma i soffan eller ha som förströelse under tunnelbanefärden. Utifrån förväntat antal lån och materialets utformning bedömer vi alltså hur materialet ska bindas.

Så om du har skrivit en bok och just din bok har fått ett G-band, misströsta inte, den lånas säkert flitigt någon annanstans!

Övriga bandtyper i serien om moderna bokband på KB kan du förkovra dig i här:

A-band (eller KB-bandens King Kong)

Att vara B-band i KB:s samling är inte särskilt B

Vårt kära F-band

 

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.