Att vara B-band i KB:s samling är inte särskilt B.

B-skådis, B-film B-lag. B- spektrat är brett och mycket kan vara B men ett B-band signalerar något helt annat än rangordning och mindre smakfullt lågbudget alternativ. Det är snarare  en symbol för långlivad hållbarhet och kvalitet.
Vad är ett B-band? Förutom den minsta gemensamma nämnaren för en bok om Noréns återfödelsematematik,en bok om svenska medeltida bönböcker och den San Fransiscotryckta tidskriften “The Queer encyclopedia of visual art” är B-bandet den mest slitstarka och tåliga av de bandtyper som KB använder vid nybindningar idag.
Rent anatomiskt är B-bandet ett helklotband vilket innebär att pärmen är överdragen av buckram (styv linneväv) som är både vattenfast och fettfrånstötande och därmed ett idealiskt skydd för flitigt lånade biblioteksböcker. Bandet är kvalitetsäkrat så att tyget uppnår exakt rivstyrka och trådtäthet. När det i bokbindarkretsar pratas om biblioteksband är det B-bandet som avses.

 

Buckram på rulle

Buckram på rulle.

Vilka publikationer får åldras under B-bandets beskydd? Ett huvudkriterium är att publikationen förväntas användas mycket under en lång tidsperiod. Lånestatistik spelar en avgörande roll vid våra bedömningar. På KB har det visat sig vara publikationer inom humaniora och samhällsvetenskap som lånas allra mest och till B-band kandiderar oftast översikter och vetenskapliga publikationer inom just dessa ämnesområden. Det långa tidsperspektivet i kombination med förväntad hög lånefrekvens är inte de enda grunderna våra bedömningar vilar på. Publikationernas fysiska utförande och samlingstillhörighet vägs också in i beslutet. Ibland kan vikten räcka som urvalsprincip, ibland är det publikationens formgivning som hänvisar till andra förvaringsalternativ. Publikationer som placeras i referensbiblioteket förväntas användas i högre utsträckning än andra magasinsplacerade böcker med läsesalslån och behöver därför en bandtyp som tål många lån.

B-band 002B-band 001
Kategorier som är sällsynta i B-bands sammanhang är kurslitteratur och romaner. Kurslitteratur då den är att betrakta som färskvara eftersom den uppdateras kontinuerligt i upplagor och tryckningar. Det är den senaste utgåvan som är den mest efterfrågade och den som under kortare perioder utsätts för högst slitage. Romaner eftersom läsare av skönlitteratur oftast vänder sig till andra bibliotek.
Trots sina kvaliteter är B-bandet ett relativt ovanligt val på KB idag men säkert vanligare på hyllorna i t ex folkbibliotek där böckerna får lånas hem. Av 13031 band som KB skickade till externa bokbindare 2011 bedömdes endast 106 stycken vara i behov av B-band. Utländska tidskrifter och publikationer till referensbiblioteket utgjorde tillsammans det årliga B-bandspartiets mest välrepresenterade kategorier. Endast 17 stycken svenska monografier ur 2011 års bokutgivning fick den slitstarka bandtypen. Statistiken är inte bara en konsekvens av KB:s bindningspolicy utan berättar även något om den svenska bokutgivningen. Ämnesmässigt tunga eller storsäljande böcker förses oftast med hårda pärmar redan av förlaget och kräver ingen ny KB-inbindning som skydd.
Del 2. A-band
Det här inlägget postades i Bevarande. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.