Moderna KB-band

A-band, B-band, C-band… vad menar vi egentligen när vi pratar om biblioteksband på KB?

På 1970-talet definierade Samarbetskommittén Bibliotek-Bokbinderier (SaBB) ett antal bandtyper och utarbetade arbetsbeskrivningar för dem:

A-band. Skinnryggband eller pergamentryggband. Tidigare trådhäftade böcker handhäftas eller maskinhäftas – om maskinutrustning så tillåter på band. Tidigare limhäftade böcker sys i lägg och spridlimmas. Rygg av oasis (getskinn) resp. pergament. Klotöverdrag enligt gällande kvalitetsnorm. Pärmpapp av extra hållbar kvalitet. Band utsatta för stark förslitning förses med pergamentskena på pärmens nederkanter.

B-band. Tidigare trådhäftade böcker maskinhäftas. Tidigare limhäftade böcker spridlimmas eller, beträffande böcker utsatta för stark förslitning eller av för limhäftning olämpligt papper, sys i lägg och spridlimmas. Pärmen överdragen med klot enligt gällande kvalitetsnorm; i ett stycke vid normal storlek; uppdelat i rygg och pärmöverdrag vid större format.

C-band. Tidigare trådhäftade böcker trådhäftas. Tidigare limhäftade böcker spridlimmas. Pärmen överdragen med klot i ett stycke enl. gällande kvalitetsnorm. Böckerna binds enhetligt i större partier, som kontinuerligt avlöser varandra i bokbinderiet. I denna bandtyp har – jämfört med helklotband – vissa tekniska arbetsmoment utelämnats.

E-band. Klotryggband. Tidigare häftning bibehålles. Bokblocket inhänges i pärm med klotrygg och pappersöverdrag. Omslagets ryggtitel eller maskinskriven titel klistras på ryggen.

F-band. Förvaringsband. Tidigare häftning bibehålles. Klotryggband med pärmar av konstläderpapp. Maskinskriven ryggtitel.

G-band. Omslagsband. Tidigare häftning bibehålles. Bokblocket slås om med kartongomslag. Maskinskriven ryggtitel.

Av de uppräknade bandtyperna används några fortfarande på KB. Om samlingar och bevarande inleder nu en serie om moderna bandtyper på KB.

Det här inlägget postades i Bevarande och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.