Att ”förvirra moralbegreppen och försvaga den sedliga motståndskraften, särskilt hos de unga”

Nu för tiden, med det oändliga Internet, Fråga Olle och obligatorisk sexualkunskap i skolan är sexualupplysning ingen bristvara. Allt är lätt åtkomligt och ingen behöver sväva i okunskap. Även om kvaliteten på informationen ibland kanske kan variera.

Det var dock inte alltför länge sedan som läget var ett helt annat. Att informera om preventivmedel var mellan 1910 och 1938 enligt lag förbjudet. Så även att vara homosexuell. Även det enligt lag. Visst fanns sexualupplysning att få för den som sökte men lätt var det inte. Och skämsfaktorn, kan man tänka, var rätt hög.

1933 hände dock något. Populär Tidskrift för sexuell upplysning kom ut med sitt första nummer. Tidskriftens syfte var just vad titeln säger. Att bidra till sexuell upplysning. Tyvärr tyckte inte alla att det var en bra idé.

I december samma år åtalades tidskriften för brott mot tryckfrihetsförordningen. De åtalade artiklarna anklagades för att vara sedlighetssårande. Åtalet rörde två artiklar. Den ena handlade om homosexuella mäns sexuella liv och publicerades i nummer 1933:4. Den andra artikeln, publicerad i efterföljande nummer, hade titeln ”Det sexuella samlivets teknik” och vände sig till gifta par.

I skriften Handlingarna i målet, Polisintendent A. Zetterquist PM till herr Polismästaren uttrycker sig Zetterquist på följande sätt:

”En litteratur av detta slag medverkar endast till upplösa och förvirra moralbegreppen samt försvaga den sedliga motståndskraften, särskilt hos de unga.”

Ett av många problem med tidskriften var – också enligt Zetterquist PM – att den vände sig till folk i allmänhet, var billig och att många ungdomar läste den:

”Spridandet av sexuell upplysning i tidskriftens lättillgängliga form synes onekligen vara en god idé. Härigenom når man en avsevärt större publik. Snart sagt vem som hälst har råd att tillhandla sig ett nummer av tidskriften ifråga, även en skolpojke med knappt tilltagna veckopengar”

Man kan ju fundera på om det gått till åtal om tidskriften inte vänt sig till så kallat vanligt folk och dessutom kostat betydligt mer.

Populär tidskrift för sexuell upplysning blev dock friad och finns tillsammans med skrifterna Handlingarna i målet: mot Populär tidskrift för sexuell upplysning och ”Polisdiktatur eller vetenskaplig upplysning på Kungliga Biblioteket för den som är intresserad.

Denna gång vann inte censuren!

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.