Konfiskerat

Under andra världskriget konfiskerades skrifter som bedömdes som alltför känsliga. Som ett minne av denna tid finns bland KB:s specialsamlingar en liten samling av indragna trycksaker, alla stämplade med ”Konfiskerad”. Samlingen kallas för Tryckfrihet och består av ett hyllplan med fjorton kapslar med material från 1939-1943.

Tryckfrihetssamling

Vissa titlar återkommer flera gånger. Harald Habes Om ock tusen falla ges ut och konfiskeras tre gånger. Natur & Kultur ger ut fem utgåvor av Herman Rauschnings Samtal med Hitler under 1940 med samma resultat. Förlag som ofta återkommer är Trots allt! och Svea rikes förlag.

Förutom böcker finns det broschyrer, en dagstidning (Eskilstunakuriren den 7/9 1942), en löpsedel och en massa tidskriftsnummer. Exempel på sådana är Tyska röster, Storm, Den svenske folksocialisten och Die Welt.  Från 1940 finns det en fyrasidig broschyr från Sveriges kommunistiska parti med rubriken ”Luleåmorden”. Det handlar om mordbrandsattentatet mot tidningen Norrskensflammans lokaler där fem människor dog.

Förutom det har jag fastnat för Storms förstasida på nr 11/1943. Under rubriken ”Polens ungdom utrotas” skriver man att barn ”mördas tillsammans med de äldre i gaskamrarna och i dödslägren. De arkebuseras i massor tillsammans med äldre vid tyskarnas massexukutioner.”

Konfiskationerna fick konsekvenser. Boktryckaren av Max Horaks Komplotten bakom Stalin-Hitler-pakten från 1939 fick två månaders fängelse. Gustaf Ericsson dömdes till tio månaders fängelse för Alarm och Nytt alarm, båda från 1942.

Sammanlagt finns 78 trycksaker i samlingen, vilket är litet om man går igenom krigsåren i boken Censur och tryckfrihet: farliga skrifter i Sverige 1522-1954 av Bengt och Agneta Åhlén.

Läs om transportförbud av tryckta skrifter under andra världskriget i Vardagstryckets blogg.
Ovan nämnda skrifter finns i vår vanliga samling också.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Konfiskerat

 1. Ingela Wahlgren skriver:

  Intressant! Jag sökte lite snabbt och kunde inte hitta vare sig Habe eller Rauschning (på svenska) i Beacon of freedom: http://www.beaconforfreedom.org/index.html .
  Träffade en representant för denna databas på IFLA i Helsingfors och de blir jättetacksamma om man anmäler censurerade verk till dem, så de kan komplettera sin databas. Om ni nån gång har några minuter över ;-). (om nu denna konfiskering av litteratur räknas som censur enligt BofF, det är jag inte mänska att avgöra).
  /Ingela

  • Mathias Lindquist skriver:

   Tack för tipset, ska titta på Beacon of freedom. Det finns mycket man skulle vilja göra, men så var det ju det där med tiden också!

 2. Johanna Berg skriver:

  Spännande! Om jag inte minns fel beslagtogs Israel Holmgrens bok (på bilden) upprepade gånger under titeln ”Nazisthelvetet” men trycktes sedan om som ”Nazistparadiset” och slank då igenom censuren, med så vitt jag förstår oförändrat innehåll. Alla sätt är bra, kanske?

  • Mathias Lindquist skriver:

   Jag hade missat ”Nazistparadiset” så jag tog en titt på den i magasinet. Holmgren skriver i en fotnot:
   ”Stommen i denna skrift är ungefär densamma som i en förut av mig utgiven, betitlad ’Nazisthelvetet’. Då emellertid Svea hovrätt funnit denna titel smädlig mot nazismen och dess koryféer och förty brottslig, har jag ändrat den till ’Nazistparadiset’, i förhoppning att däri ha funnit en form, tillbörligt anpassad efter de nazistiska makthavandes smakorgan.”

   • Johanna Berg skriver:

    Kul! Finns det någon (annan) som har samlad överblick över vilka tryckalster som censurerades (eller belades med kvarstad) under krigsåren som helhet. Skulle kunna ge intressanta perspektiv på den svenska hållningen till främmande makter i olika väderstreck. Finns händelsevis Axel Kiellands ”Om ett folk vill leva – tidsbild från Norge i tre akter” med i ditt material? Den sattes upp på Nya Teatern 1943, förbjöds genast och distribuerades sedan i tryck med själva censurbeslutet som reklam på framsidan. Jag har läst den på KB, men undrar om den finns i just den här hyllan.

    • Mathias Lindquist skriver:

     Nej, Kiellands skrift finns inte med, men detta är ingen komplett samling. Vi jobbar just nu med katalogiseringsfrågor för specialsamlingar som denna, så att man ska kunna söka och hitta i bibliotekskatalogen.

 3. Pingback: Historien är inte ”fake news” – KRISTEN OPINION

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.