Jag var en kärlekskonstens mästare

Konfidentiellt, låst och hemligt… visst väcker det nyfikenheten till liv? Det är spännande att fundera kring vad som ligger bakom placeringen av de böcker och andra dokument som har fått sin plats i KB:s låsta samlingar. I vissa fall är anledningen uppenbar, i andra får man gissa sig till den. Och ibland kan det finnas ledtrådar gömda bland böcker och bokhyllor, kanske ett litet tidningsurklipp instucket innanför en frampärm…

Av ett av urklippen framgår att en boktryckare har dömts till böter för att ”ha underlåtit avlämna biblioteksexemplar” av två redan dömda böcker.

Den ena av böckerna som nämns är Jag var en kärlekskonstens mästare från 1950 och enligt framsidan författad av Maurice Norrman. På titelbladet, efter författarnamnet, har lagts till med blyerts att det är pseudonym för Ingvar Kolmodin. Med anledning av denna bok dömdes Ingvar Kolmodin till tre månaders fängelse för dess osedliga innehåll. År 1965 gavs boken ut på nytt, men då med Johnny Bode-Delgada som författare.

Men en bok och två författare, hur går det ihop? Dessutom påstår sig ytterligare en person, Per Meurling, redan ha gett ut samma bok år 1950. Frågetecknen hopar sig. Satt Ingvar Kolmodin av ett fängelsestraff på grund av en bok som någon annan skrivit? Vem är det egentligen som har skrivit boken? Varför ger Johnny Bode-Delgada ut en bok i sitt namn om den egentligen är skriven av någon annan?

Svaret på den första frågan är troligen att Ingvar Kolmodin egentligen var förläggare och tog på sig det juridiska ansvaret utan att röja den verkliga författaren bakom pseudonymen. Vad Johnny Bode-Delgada anbelangar, eller Johnny Bode som han egentligen hette, så var han förutom sångare och musiker även känd som mytoman och skojare. Sannolikt var Per Meurling den som författat boken men Johnny Bode gav utan hans vetskap ut den på nytt i sitt eget namn och Meurling, som var Bodes vän, valde att dra tillbaka sina anklagelser mot honom. Mer om detta och om Johnny Bode och Per Meurling finns att läsa i biografierna Jakten på Johnny Bode : skandalernas man och Per Meurling : en intellektuell vildhjärna.

Den andra dömda boken, Min kärlek var till salu, är även den från 1950 och utgiven under pseudonymen Kiddie Niles. Den står precis bredvid Jag var en kärlekskonstens mästare och tidningsurklipp i den här boken beskriver hur polisen gjort razzior på justitiedepartementets begäran för att beslagta alla exemplar som kommit ut i handeln eftersom boken ansågs vara ”sårande för tukt och sedlighet”. Förläggarna åtalades även i det här fallet, men den här gången tycks det faktiskt vara Johnny Bode som var författaren. Han gav även ut denna bok på nytt år 1965 under namnet Johnny Bode-Delgada.

De båda beslagtagna böckerna står i en av KB:s låsta samlingar, utgåvorna från 1965 däremot har inte fastnat i tryckfrihetslagstiftningens nät och är därmed placerade i den vanliga samlingen.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.