På väg till magasinen

Som KB-anställd får man ofta frågan hur allt det tryckta får plats i huset och då får man förklara att de underjordiska magasinen är stora. Uppsättandet i magasin är dock sista ledet i en lång kedja.

Det hela börjar varje morgon vid ett mottagningsbord där dagens inkommande pliktleveranser står. Dagstidningar, radio, TV och filmer har ett annat flöde. Det första kvartalet i år har det kommit in 2083 försändelser av olika slag. Det tar tre personer ungefär en förmiddag att öppna, bedöma och sortera innehållet i dagens paket efter kategori: böcker, tidskrifter, vardagstryck, affischer m.m. Det är ibland lättare sagt än gjort.

Inte allt material når Bevarande på vägen till magasinen, men tidskrifter och böcker gör det. Efter mottagningen hamnar detta material först hos Nationalbibliografin (NB). Där görs det katalogposter och annat bibliografiskt arbete. Tidskriftshäften läggs fortlöpande på våra hyllor, men monografierna hämtar vi en gång i veckan. Räknar man med det utländska förvärvet så har vi det första kvartalet fått 6737 katalogiserade monografier. I mottagningen kom det under samma period 9235 tidskriftshäften.

Allt rullar inte på som det ska – en bok kan visa sig vara defekt, en tidskrift kan ha bytt titel, ISBN kan vara felaktigt, ett tidskriftsnummer kan visa sig saknas. Både NB och Bevarande har sina rutiner och måste hålla en viss takt för att inte bokhyllorna ska svämma över. Mycket vagnar och bokhyllor krävs för att härbärgera inflödet. Beroende på inflödet finns en prognos för hur mycket hyllmeter i magasinen som behövs för olika materialtyper.

Då vi har klarat av veckans inflöde så finns det åter nya böcker att hämta och tidskriftshyllorna fylls på igen. På NB:s hyllor står det åter nya skrifter och i andra änden av våningsplanet är mottagningsbordet åter fullt av ouppackade paket. Sådär håller det på. Processen är inte olik den som grisen Särimner gick igenom, han som blev festmåltid varje kväll men dök upp nästa morgon vid liv igen.

Vi är inte heller ensamma om detta. Sex andra universitetsbibliotek, från Umeå i norr till Lund i söder, får också pliktexemplar. Deras hantering skiljer sig från vår, men även där börjar dagen med ett bord fullt av paket.

Vad som händer med böckerna och tidskrifterna innan de åker ned i magasinen kommer att förklaras i denna blogg framöver.

Det här inlägget postades i Pliktflöde, Samlingar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.