”Luckan” som är full med böcker: lite om samlingen 1700-1829

De äldre svenska boksamlingarna i KB står uppställda i vissa årssviter. 1500- och 1600-talsböcker står i en samling som kallas ”Före 1700”, medan böcker utgivna under 1700-talet och början av 1800-talet finns i en samling som kallas för Luckan, eller samling 1700-1829. Varför har man gjort den uppdelningen och varför just de åren?

Anledningen till att samlingen börjar med 1700 heter Isak Collijn. Collijn var bokhistoriker och riksbibliotekarie under början av 1900-talet och åstadkom många ting i svensk bibliotekshistoria. Bland annat gjorde han bibliografier över den svenska bokutgivningen från 1483 fram till år 1700. (1483 var det år den första svenska boken Dyalogus creaturarum moralizatus, eller Skapelsens sedelärande samtal, trycktes.) Samlingen Före 1700 bygger på Collijns bibliografi. Svenska böcker som kommit ut efter 1830 finns förtecknade i Hjalmar Linnströms ”Svenskt boklexikon 1830-1865”. Mellan Collijns och Linnströms bibliografier fanns det alltså en ”lucka” som omfattade svenska böcker tryckta 1700-1829.

En annan orsak till brytningen 1829 är att man kan säga att handpresstiden tar slut det året. 1830 markerar då början på den industrialiserade bokproduktionen, där böcker trycktes i maskiner som drevs av andra krafter än människoarmar. Det är ju så de allra flesta böcker har tillverkats sedan dess. Naturligtvis fanns det handdrivna tryckpressar kvar efter 1830, liksom det fanns maskindrivna före 1829, men det stora skiftet från handpress till maskinpress skedde ungefär då.

Länge fanns det ingen fullständig bibliografi över böcker utgivna i Sverige från 1700 till 1829, men 1973 startade Kungl. Biblioteket ett viktigt projekt som rådde bot på den saken. Projektet kallades SB17 och målet var att göra en ordentlig genomgång och katalogisering av böckerna i ”Luckan”. Det var naturligtvis ett gigantiskt arbete för de inblandade bibliotekarierna och projektet varade ända fram till 1988. Men resultatet har varit till stor hjälp för forskare och andra bibliotek med äldre svenska samlingar. ”Nyupptäckta” svenska böcker från Luckan-tiden förs till samlingen och katalogiseras fortfarande enligt samma principer som SB17.

Först var det tänkt att SB17 skulle ges ut som en tryckt bibliografi, precis som Collijns och Linnströms, men ungefär samtidigt som projektet pågick slog de datoriserade bibliotekskatalogerna igenom, och det var en bättre lösning. Idag ingår SB17 i LIBRIS deldatabas Äldre svensktryck:

http://libris.kb.se/form_extended.jsp?f=svetryck

Mer om katalogisering av äldre tryck finns på KB:s hemsida:

http://www.kb.se/katalogisering/Katalogisering/aldre-tryck/om-aldre-tryck/

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.