Fasta hyllor eller kompakthyllor?

Fasta hyllor är fristående, ej mobila hyllor. På KB används fasta hyllor i huvudsak till äldre boksamlingar, specialsamlingar, handskrifter och liggande format, dvs material som kan ta skada av att åka fram och tillbaka på hyllan. (Detta gäller särskilt om man jämför med förvaring på kompakthyllor av äldre modell, som ibland kan bjuda på en skakig åktur!)

Kompakthyllor är mobila hyllor på vagnar som går på räls och drivs manuellt eller mekaniskt. På KB används kompakthyllor främst till moderna boksamlingar.

Kostnad. Kompakthyllor kostar mer än dubbelt så mycket i inköp som fasta hyllor. Därtill tillkommer kostnader för service och underhåll.

Utrymme. Fasta hyllor upptar dubbelt så mycket utrymme som kompakthyllor. Man sparar alltså halva utrymmet med kompakthyllor.

Drift. Fasta hyllor är relativt problemfria. Med kompaktsystem följer oundvikligen driftstopp någon gång ibland, och ännu mer sällan avbrott för service. Moderna kompakthyllor är betydligt mer skonsamma för materialet med en jämn och mjuk start och inbromsning.

Vid val av hyllsystem bör man alltså beakta vilken typ av material som ska förvaras samt jämföra inköpskostnaden med hur stort utrymme hyllorna kräver.

Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.