Guild of Women Binders

På internationella kvinnodagen vill vi uppmärksamma en grupp kvinnliga bokbindare.

Guild of Women Binders var en sammanslutning av kvinnliga bokbindare, verksamma i England mellan åren 1898-1904. Gruppen verkade i Arts and crafts-rörelsens anda. Rörelsen bidrog till att det från 1800-talets slut blev vanligare med kvinnliga bokbindare som skapade bokband i eget namn.

Kvinnorna i Guild of Women Binders kom från olika föreningar, t ex Edinburgh Social Union, Kirkby Lonsdale Handicraft Class, Chiswick Art Workers’ Guild och Miss Bassett’s Leighton Buzzard Handicraft Class for crippled girls.

I KB finns ett bokband signerat Guild of Women Binders. Bokbindaren Lilian Overton ligger bakom den orientalisk-inspirerade formgivningen i jugendstil och utförandet av detta fantastiska band med skinnmosaiker bestående av ungefär 250 olika skinnbitar och med guldtryckt dekor. Boken bands ursprungligen för en utställning i Cork år 1900. ”Cork International Exhibition. Women’s Section. Class, 1” skvallrar en inklistrad etikett.

Inlagan är Indian fairy tales. : Selected and ed. by Joseph Jacobs. Ill. by John D. Batten. London, 1892.

Boken kom till KB genom inköp 1985.

Se fler bilder här.

Det här inlägget postades i Samlingar, Utställningar och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Guild of Women Binders

  1. Pingback: Kvinnor i klassifikation och ämnesord | Deweybloggen

  2. Edward Nudelman skriver:

    I am interested to buy Guild of Women Binders

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.