Framsnittsmålningar

Alla delar av en bok kan dekoreras, det förstår man när man ser en bok med en s.k. framsnittsmålning. Snitten på en bok är det som syns av bokens sidor när den är ihopslagen, framsnittet ligger mitt emot bokens rygg och är oftast det längsta. För en illustration, se inlägget Bokbandets anatomi från 17 februari 2012 här på bloggen.

Idag står boken i hyllan med ryggen utåt rummet, men förr förvarades ofta böcker liggande med framsnittet utåt. Därför kan man se många äldre böcker som har sin titel skriven, eller till och med inbränd på framsnittet. När man började skriva titlarna på ryggen kunde man istället göra andra saker med snitten. De blev en del av bokens dekor och därför har många praktband förgyllda eller färgade snitt. Vissa förgyllda snitt är cisellerade, vilket betyder att man präntat in ett vackert mönster i förgyllningen.

Runt 1800 kom man på ett annat sätt att försköna bokens snitt, man började göra små akvarellmålningar på framsnitten. Målningarna föreställde ofta vackra landskap eller kanske ett porträtt av bokens författare. Antingen målade man direkt på det raka snittet, eller på den ytan som blir när man kränger snittet. Man tar då bokens sidor (inte pärmarna!) och bänder försiktigt hela bokblocket, bara lite grann, så att framsnittet förlängs på bredden (se bilden nedan). Eftersom man kan kränga sidorna åt två håll finns det förstås möjlighet att göra dubbla framsnittsmålningar. Om man dessutom målar på snittet utan att det krängs så blir det trippla målningar!

Kungl. biblioteket har ett par böcker med framsnittsmålningar och en av de finaste har just dubbla målningar. Det är en volym med Shakespeares lyrik som finns avbildad och utförligt beskriven i KB:s bokbandsöversikt på Flickr:

http://www.flickr.com/photos/25300312@N08/sets/72157625023278471/

Idag görs framsnittsmålningar ibland på konstnärliga bokband, men det finns även moderna, tryckta varianter. Förra året kom Jenny Mörtsells fotobok York till KB som pliktexemplar. På framsnittet till den finns ett tryckt foto, ett spännande sätt att återuppta och vidareutveckla en gammal dekortradition!

Den här bilden kommer från förlaget nilleditions hemsida, där finns fler bilder och mer information om boken:

http://www.nilleditions.com/katalog/york/

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.