Hyllbärare

Vi har tidigare bloggat om bokhyllans anatomi. Nu har turen kommit till bokhyllans minsta beståndsdel – hyllbäraren. En funktionell och användarvänlig hyllbärare är ett viktigt kriterium vid val av hyllsystem!

Hyllbärarens funktion är som namnet antyder att bära upp hyllplanet som i sin tur tjänar som förvaring för bibliotekets viktigaste tillgång – böcker och annat material. Hyllbäraren ska sitta stadigt fast i hyllgaveln så att hyllplanet ligger stilla och utgör en trygg plattform för materialet. Den ska hålla för en stor belastning. Samtidigt ska hyllbäraren vara användarvänlig.

Säg att vi har en hylla med fem hyllplan i höjd. Plötsligt passar det inte längre bibliotekets behov utan vi behöver få in fler hyllplan. Hyllan måste byggas om. Alla hyllplan plockas ut och hyllbärarna flyttas mellan hålen i den perforerade hyllgaveln för att passa den nya hyllindelningen. Då gäller det att hyllplanet med ett enkelt handgrepp går att lyfta ur sin position, fasthakad i hyllbäraren, och att hyllbäraren med lätthet låter sig plockas ut, hanteras och placeras i sin nya position.

Alltför ofta har blodvite uppstått och tillhyggen fått användas i denna process.

Det här inlägget postades i Magasinsfrågor och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.