Medeltida bokband på KB

I KB:s receptionshall har man just nu ett unikt tillfälle att få se bokband som normalt aldrig visas. Utställningen Bokband genom tiderna är en kronologisk exposé från medeltid till nutid och varje band ligger framme i endast två dagar.

Den 30-31 januari kan man beskåda två mycket spännande isländska band. Båda är hämtade ur KB:s handskriftssamling. Det äldsta är ett mjukt sälskinnsband från 1200-talet. Ryggen har virade skinnstrimlor som är en del av häftningen. Inlaga är Isländska homilieboken, en handskrift från ca 1200.


Det andra bandet är ett bokband i trä från 1400-talet. En pärm är av bok och den andra av ek. Pärmarna har inristad dekor. Boken har skinnrygg och synlig bandstruktur. Inlaga är Amicus saga ok Amilius m. fl., 1400-talet.

Utställningen Bokband genom tiderna pågår den 26 januari till den 23 februari.

Läs mer om utställningen här.

Läs mer om sälskinnsbandet och träbandet på KB:s Flickr-kanal.

Det här inlägget postades i Utställningar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.