Norstedts / Kungl. boktryckeriets arkiv

Bland KB:s specialsamlingar finns åtta kapslar med arkivmaterial P.A. Norstedt & Söners arkiv. Trycksakerna är från åren 1821-1950. De första årens trycksaker är offentliga tal och liknande. Då Norstedts var kungligt boktryckeri finns det en hel del att hämta för rojalister.

De här kapslarna innehåller mycket förlagshistoria. Norstedts är Sveriges äldsta förlag och här finns deras första alster. På annat håll i magasinen hittar jag vad jag tror är deras första trycksak från 1823: ”De årlige evangelier och epistlar med der till hörande collecter och böner; jemte de wanlige kyrko- och communion-böner, med de förändringar och tillägg utur nya kyrko-handboken, hwilka af kongl. maj:t blifwit serskilt anbefalta.”

Vid starten 1823 hade Norstedt & Söner förvärvat Lindhska tryckeriet som i sin tur hade sina rötter i Kungl. tryckeriet. Detta tryckeri bildades 1526 under Gustav Vasas regentperiod, den period då grunden till KB lades.

Mina kollegor på Vardagstryck har tidigare bloggat om Elsa Fougt som drev Kungl. boktryckeriet, läs mer här.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.