Konstnären Anna Ankarcrona

Kungl. Biblioteket har en liten, men spännande samling av s.k. hyllningsadresser. En adress består oftast av konstnärliga skinnpärmar som omsluter en vackert kalligraferad hyllningstext, gärna flankerad av eleganta illustrationer eller annan dekor. Tyvärr är upphovspersonerna till adresserna ofta anonyma. En av de få namngivna konstnärerna i KB:s samling är Anna Ankarcrona, 1886-1935. Nu kan man läsa mer om Ankarcrona i en pinfärsk uppsats i konstvetenskap från Högskolan på Gotland. Titeln är ”Skuggor och ljus: Anna Ankarcrona : ett konstnärsliv i början av 1900-talet” och författare heter Lena Lindeberg. Uppsatsen kan läsas som pdf via tjänsten Diva:

http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hgo:diva-1126

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.