Digitaliserad kvinnokamp

På Internationella kvinnodagen 2017 laddar vi ned tre spännande sekelgamla skrifter om kvinnans rättigheter och synen på kvinnan ur KB:s digitaliserade samlingar. Läs Mathilda Roos angrepp på Ellen Key, Selma Lagerlöfs tal vid Internationella rösträttskongressen 1911 och Lars Johan Hiertas motion om kvinnors rätt att undervisa i folkskolan. Gå loss bland källorna och gör din egen research!

Mathilda Roos 1896:

”Från kvinnan i det offentliga går förf:n lös på kvinnan som könsvarelse, som släkttyp. Dels med egna uttalanden, dels med citat från berömda kvinnokännare — »vetenskapsmän på dessa områden» — söker hon, kanske utan att vilja eller mena det, att beröfva kvinnan snart sagdt alla tänkande, själfständiga och intelligenta egenskaper och göra henne uteslutande till en drifternas, impulsernas och känslornas inkarnation.”

Roos, Mathilda, Ett ord till fröken Ellen Key och till den svenska kvinnan [Elektronisk resurs] / af Mathilda Roos,  Stockholm : Bonnier, 1896

 

 

 

 

 

 

 

 Selma Lagerlöf 1911:

”Var viss, att din arbetskraft, som nu är så ringaktad, snart skall bli uppskattad och eftersökt, ja, tagen i anspråk över förmågan. Var viss att på samma sätt, som läkaren inte mera kan reda sig utan sjuksköterskan, skall prästen och fattighusföreståndaren begagna sig av diakonissan, fabriksägaren av den kvinnliga inspektrisen! Var viss, att vi snart skall finnas överallt, i obygder och i städer, med många nu okända titlar och yrken, men alla arbetande för det gemensamma målet!”

Lagerlöf, Selma,    Hem och stat [Elektronisk resurs] : föredrag vid rösträttskongressen den 13 juni 1911,  Stockholm : Bonnier, 1911

Lars Johan Hierta 1856:

”Min öfvertygelse är, att R. St:r, genom vidtagande af ett så­dant beslut, skulle både gagna det syftemål, som afsetts med folkskolorna, och förvärfva sig rätt till tacksamhet genom öpnande af ett ökadt tillfälle till bergning åt den Svenska qvinnan, och genom erkännandet af den grundsatsen, som i allt fall skall mer och mer göra sig gällande, att äfven de qvinnor, som icke inträdt i det gifta ståndet, må kunna ega ett rum , en bestäm melse och några borgerliga rättigheter i samhället.”

Hierta, Lars Johan,    Tal och motioner. [Elektronisk resurs] : Om religionsfriheten, representationsfrågan, husagans afskaffande, rätt för kvinnor att undervisa i folkskolorna, tryckfriheten.,  S.l., 1915

Kampen går vidare! Det finns mycket mer information att söka i KB:s samlingar.

KB har tjänsten eBooks on demand (EOD) som är ett europeiskt samarbete. Dessa digitaliseringar, och andra som KB har gjort, hittar du på sidan http://www.kb.se/samlingarna/Digitaliserat/

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *