Harlequin – hyllmeter av kärlek

Nere i våra magasin finns hyllmeter på hyllmeter av kärlek från bokförlaget Harlequin. I en artikel i ”Vi läser” säger sig förlaget sälja en miljon böcker varje år. Det är inte utan att man blir nyfiken på hur det började. 1979 började Harlequin (eller Harlekin som de hette väldigt länge här) att ge ut böcker i Sverige. Nummer 1 var Janet Daileys ”Elfenbenskäppen”.

hq-1

I början behandlades Harlequin som periodika och hade hyllsignum hP 298. De har inte varit ensamma i sin genre genom åren. På bilden nedan Harlequin trängs med annan 1980-talsutgivning som Mitt livs novell, Vita serien, Barbara Cartland och Margit Sandemo. Här finns även Manhattan-deckare, Mysrysare, Bill & Ben och Nick Carter.

hq-5

Allt är inbundet. På ett annat håll så har senare utgivning av Harlequin lagts i kapslar, troligen beroende på den stora mängden utgåvor. Idag behandlas Harlequin som vanliga böcker och står därmed i accessionsordning. Vi binder in dem med ett skyddsomslag (vad vi kallar G-band).

Jag tittar i en kapsel från 1999. Visst låter ”Chans till lyckan” eller ”Tusen skäl att älska” som typiska Harlequin-titlar?

hq-8

Fast låt oss gräva lite mer i underjorden. Är Janet Daileys ”Elfenbenskäppen” verkligen nummer 1? Harlequin började sin verksamhet i Kanada 1949. Den första boken var en återutgivning av Nancy Bruffs ”The manatee”. KB har ”Sirenen” som är den svenska översättningen som gavs ut 1947 av förlaget Ljus. Detta är då, på sitt vis, den första ”Harlequin-boken”.

hq-2

Det tog dock tid innan Harlequin blev Harlequin såsom vi känner det. Samarbetet på 1950-talet med engelska Mills & Boon brukar pekas ut som startskottet. Detta engelska förlag ägnade sig helhjärtat åt romantik. En av de första Mills & Boon-titlarna som Harlequin återutgav 1958 var Mary Butchells ”Hospital corridors”. 1955 hade den getts ut i svensk översättning med titeln ”Syster Madeleine möter kärleken” på Lindqvist förlag.

Hyllmeter av kärlek skrev jag i rubriken. Min kollega Linda har uppskattat att den genomsnittliga boken på KB är 2,5 cm tjock och mäter 24 x 19 cm. Förra året kom det 309 titlar från Harlequin, det borde bli 772,5 cm, dvs. nästan åtta meter!

Fotnot.
Samtliga omslagsillustratörer/fotografer är okända. ”Sirenen” och ”Elfenbenskäppen” har omslag från utländska förlagor.
309 titlar är antalet vi hann katalogisera.

Det här inlägget postades i Bevarande, Okategoriserade, Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *