Trendspaning i Svensk botanik 1803

I grönsaksdisken i min lokala matbutik har en liten udda växt dykt upp. Med argumentet att det är klimatsmart att äta mer alger uppmanas kunderna att testa saltört. Sympatiskt, salt och spännande. Men innan jag gör något förhastat vill jag konsultera praktverket Svensk botanik som utgavs i början av 1800-talet:

Saltört

Saltört

”Åriga Saltörten kan ätas frisk med olja och ättika; äfven ock inlagd med ättika och peppar att förvaras såsom sallat om vintern. I brist på koksalt kan färskt kött deri med fördel inpackas och förvaras. Mot gulsot, krampslag och i synnerhet skörbjugg, användes växten och är lindrigt laxerande.”

En mångsidig växt, alltså. Om inte detta vore nog finns här ytterligare ett användningsområde för den som vill trenda med extra vita tänder:

”Örten bränd till aska brukas att gnida svarta tänder med, för att få dem hvita.”

Att sylta, safta och konservera är också trendigt. För den som har testat att exempelvis göra egen kimchi men bara fått ett halvt tillfredsställande resultat, vill jag tipsa om två smaksensationer i den svenska floran, fint illustrerade i Svensk botanik: lingon och björnbär. För vad kan vara enklare än lingonsylt som med fördel kan råröras. Och ”björnhallon” blir mums att ha i frysen.

Lingon

Lingon

Björnhallon

Björnhallon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lästips i KB:s samlingar:

Om att äta alger

Om konservering av mat

Del 1-10 av Svensk botanik gavs ut 1802-29. Del 11 och register 1830-43. Svensk botanik finns i flera exemplar och upplagor i KB. Bilderna ovan kommer från delvis defekta, ej kompletta exemplar i Hedbergs bokbinderi.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.