Skäggets historia

Du kan inte gå många meter utan att stöta på någon med skägg i dessa dagar. För den som undrar över skäggets historia så kan KB råda bot.
Per Götreks bidrag till skägghistorien är en tunn broschyr på 24 sidor kallat ”Skägget: dess historia från äldsta till närvarande tid, jemte några ord om skägget, såsom skydds-, helso-, och skönhets-medel”. Den gavs ut 1856 till priset av 20 öre. Skriften bygger på en föreläsning som Götrek höll för Carlskrona bildningssällskap.

01xb

Följande skägghistoria skriver Götrek om:

 • Efter 300 f. Kr. började romarna raka sig med hjälp av glödande nötskal eller med ”en af glödgad arsenik och osläckt kalk beredd salva.”
 • Hos den germanska stammen chatterna vågade ingen ung man raka sig förrän han dödat en fiende.
 • Falska skägg förekommer. 1351 blev det i Spanien förbjudet att ha lösskägg.
 • Skägg ansågs på 1500-talet som en tillgång. ”Sålunda förmäles det, att Guvernören öfver Portugisernas Indiska besittning, Goa, Alfons Albuquerque, vanligen kallad den Portugisiske Mars, då han en gång råkade i penningeförlägenhet, blef hjelpt ur denna genom att hos en bankier pantsätta sitt till hälften afskurna skägg.”
 • I början av 1600-talet blev det modernt i Mellaneuropa att bara ha mustasch. Katoliker och protestanter kallade detta ”nya påfund en djefvulens uppfinning.”
 • I början av franska revolutionen blev polisonger populärt bland revolutionärerna.
 • I England blev det lag 1840 för armén att ha mustasch.

Visste ni att skägg både är bra för hälsan och för utseendet?

 • ”Vi hafva hört omtalas, att personer, som varit nära blifva blinda, hafva af läkare fått det rådet, att låta skägget växa, och derigenom äfven ungdgått den hotade olyckan. Allmänt känt är skäggets inflytande på tänderna, att tandvärk ej sällan infunnit sig, att tänderna lossnat och utfallit efter mustaschers, pipskäggs eller polisongers afrakande.”
 • ”Sällan, om någonsin, finner man en rikt skäggbeprydd man, om icke möjligtvis en alltför öfverdådig drinkare, med finnar i ansigtet, kopparnäsa, ansigstros, karbunklar eller de åkommor å ansigtshuden, hvilka man tror härleda från hemorroiders uppstigande åt hufvudet; ty skägget är en tillförlitlig skyddsvakt emot en dylik inqvartering i dess granskap.”

Götrek (1798-1876) är mest känd för att han 1848 gjorde den första svenska översättningen av Det kommunistiska manifestet. Han skrev flera böcker, en del om kommunism men också om juridik och stenografi. 1824 gav han ut ”Tokroligheter” och ”Skägget” får nog anses höra till hans mer lättsamma produktion. Till vardags var han bokhandlare, lärare och förläggare.

Broschyren finns på hyllsignum 46 Fb (Medicin Kosmetik) i en kapsel fylld med äldre skrifter om skönhet.

09xb

Jag hittar en annons för den i Kalmar dagstidning från december 1876. Inklämd mellan medicinska skrifter som utlovar all möjlig förbättring finns ”Skägget.”

kalmar-1871-12-06

”Bayerskt öl som läkemedel” har ej gått att hitta på KB.

Det är lätt att se ned på och göra sig lustig över ”Skägget”, men jag tycker den avslutande meningen om ökad tolerans är fin:

”Ännu har författaren i minne den tid, då man ansågs såsom en Cyniker, det vill säga, som en om sitt yttre alldeles likgiltig menniska, och då man ej kunde finna tillträde till hyfsadt folks sällskap, om man ej visade sig med slät haka. Vi kunna skatta oss lyckliga, att vi upplefvat förändrade åsigter i detta fall, att vi lefva i en tid, då modet, som med en sådan allmakt regerar verlden, att äfven den visaste oftast måste böja sig under dess spira, icke mera är någon mot mannens styrka förrädisk Delila, utan numera med tolerans och hofsamhet, lemnar dem, som härtutinnan förnuftigt vilja följa naturens anvisning, full frihet att behålla sina skägg.”

Skriften finns förutom på KB också på Göteborgs UB och Blekinge museum.

Det här inlägget postades i Samlingar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Skäggets historia

 1. Svenne skriver:

  Fantastiskt spännande för en skäggintresserad! Måste försöka boka in en tripp till KB. Får vem som helst bläddra i den? Måste man ha handskar på sig kanske, åtminstone ren och inte oljig från nån skäggolja =)

  • Mathias Lindquist skriver:

   Vem som helst får bläddra i den utan handskar! Bara inga matrester fastnat i skägget …

 2. Anders Ringnér skriver:

  Snälla, digitalisera! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *